Zwembond FINA onder vuur na beslissing over transgenders in zwemwereld
i

GettyImages

Zwembond FINA onder vuur na beslissing over transgenders in zwemwereld

Rick Kraaijeveld • 14:09, 20-06-2022 / Laatste Update: 04:04, 12-12-2023

FINA, de zwembond, heeft besloten om transgenders te weren uit het vrouwenzwemmen. Er wordt nu onderzocht of er een open categorie opgericht kan worden. Het zorgde voor felle kritiek aan het adres van de bond.

De bond had als reden meegegeven dat transgenders over meer mannelijke hormonen beschikken dan vrouwen en er daarom oneerlijke concurrentie is. "We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook de eerlijkheid van de competitie, in het bijzonder die bij de vrouwen", vertelt FINA-voorziter Husain Al-Musallam.

De discussie werd gestart door voormalig topzwemsters Emily Seebohm en Cate Campbell. Reden daartoe was dat Lia Thomas, Amerikaans transgender-zwemster, de records aaneen reeg. Dit vond onder andere Campbell niet eerlijk. Zij vond dat de FINA er kritisch naar moest kijken.

Groves hakt in op Campbell

Landgenote en ook oud-zwemster Maddie Groves schrikt van bepaalde uitspraken die Campbell deed. Zo zei Campbell: "Ik heb lang met mezelf in de knoop gezeten. Inclusie is belangrijk, maar de realiteit is dat inclusie en eerlijkheid niet altijd hand in hand gaan." Dat viel bij Groves in het verkeerde keelgat:

"Vind je het normaal om een net geaccepteerde groep zomaar uit te sluiten en te verbieden om samen met hun leeftijdsgenoten te concurreren? Dit heeft niets met acceptatie te maken. Iedereen die achter deze discriminerende en onwetenschappelijke beslissing staat, moet zich schamen."

Wereldwijd

De discussie is wereldwijd opgepikt, voetbalster Megan Rapinoe sprak zich ook enorm uit. "Ik ben helemaal voor inclusie. Mensen hebben er helemaal geen verstand van. Laat maar eens bewijzen zien dat transvrouwen elke sport domineren. Dat gebeurt gewoon niet, punt uit. Dit is gewoon walgelijk."