Deze 86-jarige amateurscheidsrechter fluit nog steeds, al bijna 3200 keer: 'Maar niet op zondag'
i

RTV Dordrecht

Deze 86-jarige amateurscheidsrechter fluit nog steeds, al bijna 3200 keer: 'Maar niet op zondag'

Martijn Baars • 12:46, 15-11-2023 / Laatste Update: 02:01, 08-01-2024

Moet je in de regio Dordrecht voetballen, dan heb je kans dat je Joop Houtman als scheidsrechter krijgt. Tenminste, als je in de jeugd speelt én op zaterdag voetbalt. Dat is 1 van de weinige voorwaarden die de inmiddels 86-jarige scheidsrechter nog heeft. Zijn eerste wedstrijd was in 1966, nu zit hij aan bijna 3200 wedstrijden in het amateurvoetbal. En stoppen doet hij voorlopig niet.

RTV Dordrecht zocht de beste man op, vlak voor zijn 3185e wedstrijd, op een regenachtige zaterdagmiddag. RCD tegen VV Drechtstreek. "Ik vraag er nooit geld voor en reken geen onkosten. Het is mijn hobby en die betaal ik helemaal zelf. Ik drink mijn pilsje en kopje koffie na afloop en voor de rest vind ik het helemaal prima", zegt Houtman tegen de Dordrechtse omroep.

Waarom niet op zondag?

Maar waarom fluit hij niet op zondag? Hij was in zijn jonge scheidsrechtersjaren op weg naar het profvoetbal. Maar hij koos er toch voor om alleen op zaterdagen te gaan fluiten, ondanks de eis van de KNVB dat hij ook op zondag beschikbaar moest zijn. "Ik was vroeger directeur van een christelijke scholengemeenschap. Een groep ouders van de basisschool stelde het niet op prijs als ik op zondag zou fluiten. Toen ben ik teruggegaan naar het amateurvoetbal en dat ben ik blijven doen. Ik heb er nooit spijt van gehad."