Let op: komend seizoen ook 5 wissels toegestaan bij de amateurs
i

Pro Shots

Let op: komend seizoen ook 5 wissels toegestaan bij de amateurs

Martijn Baars • 15:36, 06-07-2021 / Laatste Update: 14:51, 07-01-2024

Net als afgelopen seizoen mogen Nederlandse voetbalclubs komend seizoen 5 wissels per wedstrijd toepassen. Nieuw wordt dit voor de senioren en de oudste jeugdcategorieën in categorie A van het amateurvoetbal. In het amateurvoetbal mocht dat afgelopen seizoen alleen in de bekercompetities.

In het seizoen 2020/’21 ging de KNVB al mee met het besluit van de internationale spelregelcommissie (IFAB) om spelers in het – door de coronapandemie veroorzaakte – extra drukke voetbalseizoen te ontlasten. Omdat er nog veel onzekerheden zijn met betrekking tot het verloop van het coronavirus en de gevolgen die dit heeft voor de competities, bevelen medici aan om ook komend seizoen 5 wissels aan te houden.

Alle competities

Deze regeling geldt komend seizoen onder meer voor de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de TOTO KNVB Beker en de Vrouwen Eredivisie, zo meldt de voetbalbond. De 5 wissels moeten verdeeld worden over 3 wisselmomenten. De rust telt daar niet in mee, de verlenging evenmin. In het bekertoernooi of in de play-offs zouden er dus in totaal 6 spelers gewisseld kunnen worden per ploeg.

Meer wissels bij jongste jeugd

In de categorie A (JO15- t/m JO17- en MO17-divisies) is komend seizoen sprake van 7 wisselspelers. Voor de categorie A daar weer onder (JO13 en JO14) en alle klassen in de categorie B is sprake van onbeperkt wisselen.