Schietpartij tijdens huldiging Super Bowl-kampioen geen terroristische daad, negen kinderen gewond
Een gewonde persoon wordt afgevoerd na een schietpartij tijdens de huldiging van de Kansas City Chiefs. ©AP

Schietpartij tijdens huldiging Super Bowl-kampioen geen terroristische daad, negen kinderen gewond

20:09, 15-02-2024 / Laatste Update: 20:13, 15-02-2024

Wat een feestje had moeten worden, is woensdagavond (Nederlandse tijd) uitgelopen op een drama. Net na de huldiging van Kansas City Chiefs als Super Bowl-kampioen, vond er een schietpartij plaats die het gevolg zou zijn geweest van een ruzie.

De politie heeft donderdag op een persconferentie uitgesloten dat er sprake was van een terroristisch motief bij de schietpartij een dag eerder. "Dit lijkt op een ruzie tussen meerdere personen die uitmondde in een schietpartij." De politie zei woensdagavond al dat er drie gewapende personen waren opgepakt. Nu werd bekend gemaakt dat twee van de drie opgepakte verdachten minderjarig zijn.

Volgens de politie zijn er minstens 22 gewonden gevallen. De helft van de gewonden is jonger dan zestien jaar. Negen kinderen raakten gewond. Één vrouw kwam om het leven. Patrick Mahomes van de Kansas City Chiefs heeft al zijn gebeden gestuurd naar de slachtoffers. 

Het is onbekend of alle gewonden ook schotwonden hebben, of dat zij op een andere manier gewond zijn geraakt. Wel werd woensdagavond bekend dat alle atleten en staf van de Chiefs veilig zijn. De gouverneur van de staat Missouri was ook bij de huldiging. "Gelukkig hebben we een zeer professionele beveiliging en zijn we allemaal gezond en in veiligheid gebracht. Ik ben dankbaar voor de veiligheidsdiensten die met gevaar voor eigen leven deze tragedie aanpakken", zei hij in een statement.

Gesprek met ooggetuige

Er zouden zo'n miljoen mensen op de huldiging afgekomen zijn en zo'n achthonderd hulpdiensten waren ter plekke. ABC sprak met een ooggetuige. "Toen we de schoten hoorden, zijn we zo snel mogelijk naar een lift gerend. We deden de deuren dicht en zijn tegen de muur aan gaan zitten. We hebben gebeden dat we het zouden overleven. We hoorden geschreeuw, maar wisten niet of het veilig was. Toen de lift in beweging kwam hebben we de deuren open gedaan en zijn we gaan rennen. Er waren toen gelukkig politieagenten. Ik ben nog nooit zo blij geweest in m'n leven met een agent."

Bussen moesten plaats maken

De spelers van de Chiefs werden rondgereden in dubbeldekkerbussen en zwaaiden vanaf het dak naar de aanwezige fans. Die bussen moesten na het incident zo snel mogelijk weg van de weg, om plaats te maken voor de hulpdiensten.