Femke Bol maakt ijzersterke teamprestatie op 4x400 af en loopt Nederland naar EK-goud op estafette
Dolblije Femke Bol, Cathelijn Peeters, Lieke Klaver en Lisanne de Witte na hun EK-goud op de 4x400 meter estafette. ©Getty Images

Femke Bol maakt ijzersterke teamprestatie op 4x400 af en loopt Nederland naar EK-goud op estafette

21:10, 12-06-2024 / Laatste Update: 21:40, 12-06-2024

Nederland is Europees kampioen geworden op de 4x400 meter. Femke Bol finishte voor Nederland de estafette na een ijzersterke teamprestatie. Ierland werd achter Nederland tweede en brons was er verrassend voor België.

Klaver begon meteen denderend in de buitenbaan in Rome. Ze mocht als eerste wisselen aan Peeters. Zij mocht na haar start naar binnen en kreeg concurrentie van Polen en Ierland. De Ierse loopster wilde de Nederlandse inhalen. Dat lukte wel, maar het gaatje was klein. De Witte maakte vervolgens een sterke beurt en zette TeamNL aan kop met Bol nog te gaan.

Bol moet door tot de finish

Bol liep vervolgens in haar eentje naar goud, maar dankt daar wel een waanzinnige teamprestatie voor. Ze moest tot de finish doorlopen, want de Ierse en Belgische atletes zaten haar op de hielen. Maar op souplesse rende ze alsnog 'onbedreigd' naar het goud.

Regerend wereldkampioen

Bol, Klaver, Peeters en De Witte werden eerder dit jaar wereldkampioen indoor op de 4x400 meter estafette. Het viertal is dan ook voor de Olympische Spelen in Parijs één van de favorieten op die afstand voor het goud.

Zonder Bol, Klaver en Peeters

De Nederlandse ploeg moest het in de halve finales nog doen zonder Bol, Klaver en Peeters. Zij moesten eerst en vooral individueel presteren. Dat lukte uitstekend. Bol pakte goud op haar specialiteit, de 400 meter horden en zag Peeters in haar kielzog spectaculair het brons pakken. Klaver liep op de 'gewone' 400 meter, ook haar specialiteit, de derde tijd en pakte dus ook brons.

Brons op gemengd estafette

Met de gemengd estafette hadden Bol en Klaver op de openingsdag van de EK atletiek al meteen de eerste medaille gepakt voor TeamNL. Samen met Liemarvin Bonevacia en Isaya Klein Ikkink pakte Nederland het brons. Daar waren de lopers niet tevreden mee, maar uiteindelijk kon het viertal er een paar uur later alsnog wel van genieten.