Briljante Raymond van Barneveld grapt na eerste toernooizege in drie jaar: 'Ze wilden me niet weer de microfoon geven'
Raymond van Barneveld wint Players Championship 5. ©Getty Images

Briljante Raymond van Barneveld grapt na eerste toernooizege in drie jaar: 'Ze wilden me niet weer de microfoon geven'

21:20, 18-03-2024 / Laatste Update: 07:41, 19-03-2024

Raymond van Barneveld heeft maandag eindelijk weer eens een toernooi gewonnen. De Nederlandse dartlegende was op Players Championship 5 de beste. Het Duitse Hildesheim was de plek van zijn enorme prestatie.

Hoewel het 'maar' een vloertoernooi is, doen daar wel veel grote namen aan mee. Klein gelukje voor Van Barneveld: liefst vijf van hen waren er dit keer niet bij. Onder anderen wereldkampioen Luke Humphries en tienersensatie Luke Littler deden niet mee in Hildesheim.

Sterke finale

In de finale gooide Van Barneveld een uitstekende partij tegen Stephen Bunting. Hij pakte al snel twee breaks tegen de Engelsman en stond daardoor binnen no-time 3-0 voor in legs. Daarmee was hij nog niet op de helft, maar was de basis voor de latere 8-1 zege wel gelegd. Het betekent Van Barnevelds eerste PDC-toernooizege sinds Players Championship 3 in februari 2021.

Legendarisch fragment

De winnaars van Players Championships worden normaal geïnterviewd, maar dat was deze keer niet het geval. Barney reageerde dus later zelf maar via sociale media op zijn overwinning: "Ik heb hier keihard voor gewerkt en het voelt geweldig dat het zich vandaag uitbetaald heeft."

Hij grapte daarna ook nog over het feit dat er geen interviewer te vinden was: "Ik denk dat ze me niet weer de microfoon wilden geven." Daarmee verwees hij naar wat er gebeurde na de kwartfinale van het WK in 2015. Barney versloeg toen Bunting met 5-4 en gaf daarna een lovende speech waardoor de Engelsman in tranen uitbarstte. Van Barneveld was vroeger het idool van Bunting.

Grote namen verslagen

Toch versloeg Barney op weg naar de finale tegen Bunting een paar darters van formaat. In de halve finale bijvoorbeeld, toen hij in een beslissende dertiende leg pas afrekende met Gary Anderson. De Schot gooide in al zijn partijen niet lager dan 100 gemiddeld. Tegen de Nederlander ook niet. Toch won Van Barneveld met 7-6. Bij Van Barneveld viel vooral op hoe constant hij de hele dag was.

Ronde

Tegenstander

Uitslag

Gemiddelde Van Barneveld

1

Oskar Lukasiak

6-1

91,09

2

Jermaine Wattimena

6-3

93,59

3

Graham Hall

6-2

95,90

Achtste finale

Michael Smith

6-3

99,48

Kwartfinale

James Hurrell

6-3

93,95

Halve finale

Gary Anderson

7-6

98,49

Finale

Stephen Bunting

8-1

95,28

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen won wel voor het eerst in z'n nieuwe shirt en kwam bij de laatste 16 uit. Daarin verloor hij met 6-4 van Peter Wright, met een gemiddelde van net geen 89. Dat is niet hoe we Van Gerwen kennen. Maar in de wedstrijden daarvoor tegen Gabriel Clemens (101,69), Leighton Bennett (99,21) en Danny van Trijp (92,62) liet de drievoudig wereldkampioen zien dat we over hem ons geen zorgen hoeven te maken.

Andere Nederlanders

Bij de laatste zestien zaten naast Van Barneveld en Van Gerwen nog twee Nederlanders. Danny Noppert verloor uiteindelijk in de kwartfinale van latere finalist Bunting. Jeffrey de Zwaan verloor een rondje eerder van Noppert.

Veel afwezigen

Het toernooi in Hildesheim kende een verzwakt deelnemersveld. Zo hebben vijf van de acht Premier League-spelers zich afgemeld. Van wereldkampioen Luke Humphries en dartsensatie Luke Littler was al bekend dat ze niet naar Duitsland zouden afreizen, maar ook Gerwyn Price, Rob Cross en Nathan Aspinall waren er niet bij. Ook de geschorste Adam Smith-Neale kwam niet in actie.