PDC wil af van 'kroegsport-imago' darts: 'Nu gespeeld door echte atleten'
Luke Littler zorgt voor een boost aan het darten, maar houdt ook het 'kroegsport-imago' in stand. ©PDC

PDC wil af van 'kroegsport-imago' darts: 'Nu gespeeld door echte atleten'

09:30, 21-01-2024 / Laatste Update: 09:31, 21-01-2024

De Professional Darts Corporation (PDC) is er nu écht klaar mee dat darten wordt gezien als een kroegsport. Dat zegt de baas van de PDC, Matthew Porter. "De sport is simpel en je hoeft het aan niemand uit te leggen, maar we moeten de sport wel in een ander jasje steken", zegt Porter.

Hij wil echt niet meer dat iedereen lacherig doet over het darten en de darters die de sport op televisie spelen. "Het is niet meer het spelletje hoe mensen thuis er naar keken in de jaren 80 en 90. Het wordt nu echt gespeeld door professionele atleten", zegt Porter in een interview in de Financial Times.

Hij hoopt dat de prestaties van het 17-jarige toptalent Luke Littler op het afgelopen WK darts weer voor een nieuwe boost zorgen. Volgens Porter zit het darten al twintig jaar in de lift, maar voelt Littlers finaleplek op het WK bijzonder. "Soms gebeurt er wat bijzonders, dat de groei een nieuwe versnelling geeft. Wat Littler heeft gedaan voelt als zo'n verandering in populariteit."

Kebab

Porter zal desondanks ook een beetje balen van hoe Littler in elkaar zit. De jonge Engelsman deed op het WK niets liever dan na zijn gewonnen wedstrijden kebab te gaan eten. Zijn lichaam ziet er (nu al) niet uit als dat van een 'professioneel atleet', zoals Porter het zelf zegt. Maar het imago van darters is juist ook weer waarom het de sport zo populair maakt. Porter: "Iedereen kan darten. Als je bij de Premier League (voetbal, red.) gaat kijken, denk je als fan niet zomaar dat je dat ook kan. Bij darten is dat wel."