Ultieme spanning op Dutch Darts Championship: Nederlanders spelen in de middag allemaal beslissende legs
Niels Zonneveld. © Getty Images

Ultieme spanning op Dutch Darts Championship: Nederlanders spelen in de middag allemaal beslissende legs

17:37, 24-05-2024 / Laatste Update: 20:23, 24-05-2024

De eerste middag van het Dutch Darts Championship zit erop. Er verschenen vier Nederlanders aan de oche, van wie er twee doorgingen naar de tweede ronde. Marvin van Velzen en Niels Zonneveld zijn er zaterdag weer bij, voor Christian Kist en Damian Mol viel het doek.

De zevende Euro Tour van het jaar vindt plaats in het Brabantse Rosmalen, waar een hoofdprijs van 30.000 pond klaar ligt voor de darters. Op vrijdag komen de eerste negen Nederlanders in actie, hun drie geplaatste landgenoten stromen zaterdag in de tweede ronde in. Jeffrey de Graaf, de Nederlander die onder de vlag van Zweden speelt, is ook van de partij.

Debutant

Nadat De Graaf met 75 procent op zijn dubbels won van van de Letse Madars Razma was het tijd voor het eerste Nederlandse onderonsje. Marvin van Velzen, debutant op de Europese tour, begon sterk tegen Christian Kist en kwam op 3-1 voor. De meer ervaren Kist kwam echter terug en kreeg bij 5-4 zelfs een wedstrijdpijl op een dubbel vanaf 132.

Van Velzen sleepte echter een beslissende leg uit het vuur. Daarin misten ze allebei pijlen op de dubbel, maar gooide Van Velzen zich naar de winst, met een vreugde-explosie tot gevolg. Clayton is de tegenstander in de volgende ronde.

Zonneveld bibberend door

Niels Zonneveld was een paar wedstrijden later de grote favoriet tegen Nieuw-Zeelander Haupai Puha. Maar dat verwachte krachtsverschil kwam er in de wedstrijd niet uit. Het kwam ook hier aan op een beslissende leg. Zonneveld leek daarin op weg naar overtuigende legwinst toen hij na negen pijlen op een dubbel stond. Toch kwam Puha terug, maar uiteindelijk pakte de darter uit Uitgeest de winst. Zaterdag treft hij Dave Chisnall, de regerend kampioen.

164 finish

Damian Mol nam het in de laatste wedstrijd van de middag op tegen de ervaren Andrew Gilding. Nadat de eerste vier legs netjes met de darts mee gingen, werden de vijf legs erop juist allemaal niet gewonnen door degene die de eerste pijl wierp.

Mol leek bij 5-4 in zijn voordeel de kans te krijgen om het af te maken, maar voordat hij 64 kon uitgooien, speerde Gilding een 164-finish in het bord. In de beslissende leg voorkwam Goldfinger met zijn laatste pijl in de hand dat Mol als derde Nederlander uit de middagsessie doorging.

Uitslagen Dutch Darts Championship

Dom Taylor - Jose de Sousa 6-3
Ritchie Edhouse - Jiri Brejcha 6-3
Madars Razma - Jeffrey de Graaf 3-6
Christian Kist - Marvin van Velzen 5-6
Brendan Dolan - Owen Bates 6-3
William O'Connor - Mickey Mansell 2-6
Niels Zonneveld - Haupai Puha 6-5
Andrew Gilding - Damian Mol 6-5