Anish Giri verslaat wereldkampioen schaken Magnus Carlsen in Nederland
i

ANP

Anish Giri verslaat wereldkampioen schaken Magnus Carlsen in Nederland

Brian Vesseur • 22:32, 17-01-2023 / Laatste Update: 01:32, 12-12-2023

Wat een moment voor Anish Giri. De in Rusland geboren Nederlander won van de Noorse schaakgigant Magnus Carlsen. Een historisch moment, zo noemt Giri zijn overwinning op Carlsen in Wijk aan Zee. Het is pas de 2e keer dat de 28-jarige Giri van de wereldkampioen wint. De vorige keer was hij 16 jaar.

"Ik heb in een eerlijk gevecht gewonnen door goed spel", zei Giri tegen het AD bij Tata Steel Chess. "Achteraf durf ik wel te zeggen dat ik briljante keuzes heb gemaakt in het begin van de partij."

Carlsen won het toernooi al 8 keer, maar dit keer dus niet. "Ik heb natuurlijk altijd moeten vertellen dat ik sinds die ene keer, toen ik 16 was, niet meer van hem heb gewonnen. Ik heb altijd wel gedacht dat een tweede zege er een keer van moest komen. Ik hoopte alleen dat het niet pas op mijn vijftigste zou gebeuren. Ik ben echt ontzettend blij met deze overwinning, maar voor feestvieren is geen tijd. Dit toernooi is zo sterk bezet, alle spelers bereiden zich zo goed voor, ik kan me het niet veroorloven ook maar een moment te verslappen."