Beschuldigde 'valsspeler' Hans Niemann reageert: 'Deze partij is een boodschap voor iedereen'
i

Getty Images

Beschuldigde 'valsspeler' Hans Niemann reageert: 'Deze partij is een boodschap voor iedereen'

Joris Kaper • 13:57, 06-10-2022

Schaker Hans Niemann doet ondanks alle commotie rond mogelijk vals spel in online partijen 'gewoon' mee aan het Amerikaanse kampioenschap schaken. De 19-jarige Niemann begon het toernooi in met winst op de 4 jaar jongere Christopher Yoo. Niemann wordt door onder meer wereldkampioen Magnus Carlsen beschuldigd van valsspelen.

Niemann legde na zijn gewonnen partij een korte verklaring af. "Deze partij is een boodschap voor iedereen", aldus de Amerikaan. "Het begon allemaal toen ik zei dat schaken voor zich spreekt. Ik denk dat deze partij voor zich sprak. Het liet zien wat voor schaker ik ben, ongeacht onder welke druk ik sta. Dat is alles wat ik te zeggen heb."

'Interpreteer dit hoe je het wilt'

De schaker weigerde daarna nog meer vragen te beantwoorden. "Het spijt me, dit is het. Je kan het interpreteren zoals je wilt. Dit was zo’n mooie partij, ik zeg er verder niets over." Het Amerikaans kampioenschap duurt tot en met 20 oktober.

Vals spel

Niemann kwam vorige week in het nieuws door op een toernooi verrassend te winnen van Carlsen. Kort daarna staakte de Noorse grootmeester op een online-toernooi zijn partij tegen de Amerikaan al na 1 zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Carlsen beschuldigde Niemann daarna openlijk van valsspelen. Niemann gaf daarna toe ooit in 2 partijen vals te hebben gespeeld als kind, maar schaakwebsite chess.com meldde deze week dat hij in meer dan 100 online partijen vals zou hebben gespeeld.

De internationale schaakfederatie FIDE doet inmiddels onderzoek naar de beschuldigingen van Carlsen.