'Schaakgrootmeester Hans Niemann heeft in meer dan 100 online partijen valsgespeeld'
i

Getty Images

'Schaakgrootmeester Hans Niemann heeft in meer dan 100 online partijen valsgespeeld'

Joris Kaper • 10:50, 05-10-2022

De soap rondom de omstreden schaakgrootmeester Hans Niemann gaat nog even verder! Volgens de Wall Street Journal zou de Amerikaan in meer dan 100 online wedstrijden hebben valsgespeeld. Dat meldt de krant op basis van een onderzoek van de schaakwebsite chess.com. Dat online platform had de toegang voor Niemann daarom al ontzegd voor een bepaalde periode.

Niemann baarde onlangs opzien door te winnen van wereldkampioen Magnus Carlsen. Kort daarna staakte de Noorse grootmeester op een online-toernooi zijn partij tegen Niemann al na 1 zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Een schaakrel was geboren en een paar dagen later beschuldigde Carlsen Niemann openlijk van valsspelen.

'Niemann speelde vaker vals'

De 19-jarige schaakgrootmeester zou veel vaker online hebben valsgespeeld dan de 2 keer die hij zelf heeft toegegeven, toen hij naar eigen zeggen 12 en 16 jaar oud was. Maar volgens de Wall Street Journal heeft de schaker in meer dan 100 online wedstrijden illegale hulp gekregen, de laatste keer in 2020. Daarin zaten ook wedstrijden waarin prijzengeld om het spel stond. In 25 gevallen zou het gaan om een live-gestreamde partij.

'Niemann bekende'

Het rapport van Chess.com, dat 72 pagina's telt, meldt dat Niemann de beschuldigingen zou hebben toegegeven in een telefoongesprek met de woordvoerder van de website. Volgens het onderzoek zijn er ook onregelmatigheden aangetroffen tijdens de weg van de schaker naar de top. De schaker heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van de Amerikaanse krant.

Meer onderzoek

Chess.com zegt dat het niet betrokken is bij het opsporen van valspelen bij klassieke ('offline') schaakpartijen. Zij weten dus niet of Niemann in directe partijen ook heeft valsgespeeld. Wel vindt de site dat een paar partijen van Niemann op basis van data extra onderzoek verdienen. De internationale schaakbond FIDE laat een commissie inmiddels ook onderzoek doen.