'FIFA Ultimate Team in FIFA 21 binnenkort niet meer speelbaar in Nederland'
i

EA Sports FIFA 21

'FIFA Ultimate Team in FIFA 21 binnenkort niet meer speelbaar in Nederland'

Martijn Baars • 14:39, 04-01-2021 / Laatste Update: 16:13, 05-01-2024

Dit is schrikken! Het lijkt erop dat FIFA Ultimate Team binnenkort niet meer speelbaar is in Nederland. De verreweg populairste gamemode in de FIFA-spellen gaat binnenkort in Nederland op zwart. Dat blijkt uit een code die is gevonden in het spel. Momenteel is die code nog niet actief, maar het lijkt erop dat de makers van het spel alvast voorsorteren op een (tijdelijk) einde van FUT in FIFA 21.

In de gevonden code staat: 'FIFA Ultimate Team is momenteel niet toegankelijk vanwege een verzoek van de autoriteiten in jouw regio.' Het stopzetten geldt voorlopig alleen voor de Nederlandse versie van FIFA 21. Waarom? EA Sports, de maker van het populaire voetbalspel, heeft een rechtszaak verloren tegen de Kansspelautoriteit. Dat is zeg maar de instantie die gaat over alles wat met gokken te maken heeft in Nederland.

Torenhoge boete

Hoewel FUT niet weg HOEFT van de Kansspelautoriteit, ziet EA Sports geen andere manier dan de gamemode in Nederland (tijdelijk) helemaal stop te zetten. EA Sports kreeg al een torenhoge boete als het doorgaat met FUT in Nederland, maar ging ook nog in hoger beroep tegen die boete. Hoewel die zaak nog moet dienen, lijkt het nu al kansloos. Dus kiest de game-maker eieren voor het geld en gooit het FUT in Nederland op slot.

Echt geld

Het gaat allemaal om het gebruik van 'echt' geld in FUT. Je kúnt ook zonder geld te besteden een sterrenelftal bouwen in het spel, maar daar is heel veel geluk en nog meer uren die je aan het spel moet besteden voor nodig. Spelers kiezen er vaak voor om dat allemaal te ontwijken en hun eigen echte geld in het spel te stoppen om meer en betere pakketjes te kopen met mogelijke sterspelers erin.

Belgische variant?

En dat mag niet van de Kansspelautoriteit. Omdat je als speler van te voren niet weet wat je terug krijgt voor je geld, wordt dat gezien als gokken. En aangezien online gokken officieel nog altijd illegaal is in Nederland, is dat onderdeel van FUT verboden. De Kansspelautoriteit bood nog oplossingen aan, zoals de Belgische variant van FUT waarbij het kopen van FIFA Points niet meer mogelijk is. Maar daar is EA Sports niet gevoelig voor.

Alleen Nederland

Omdat het aanpassen van het spel voor 1 land ondoenlijk is, kiest EA maar voor het sluiten van FUT in Nederland. Voor aanpassingen zijn liefst 18 landen nodig.