Dai Carter van Kamp van Koningsbrugge: 'Soms heb ik ook even een uitschieter nodig!'
i

Eigen foto

Dai Carter van Kamp van Koningsbrugge: 'Soms heb ik ook even een uitschieter nodig!'

Robert Hüsken • 19:00, 02-02-2022 / Laatste Update: 23:45, 11-12-2023

Als commando speciale operaties heeft hij voor hete vuren gestaan. In missies van Mali tot Afghanistan werd Dai Carter continu uitgedaagd. Fysiek én mentaal. Maar wat kunnen wij als gewone burgers leren van iemand die ultiem gedrild is bij Defensie? “Die levenslessen zou ik eigenlijk ook willen terugzien op scholen.”

Je kent Dai Carter (32) wellicht van het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. Daarin gaan 15 burgers de loodzware uitdaging aan om deel te nemen aan de opleiding van de Special Forces. Dai is zelf jarenlang commando geweest en heeft de mentale lessen die hij geleerd heeft, opgeschreven en uitgebracht in een boek: 'Nu of Nooit'. Want als commando moet je mentaal ijzersterk zijn.

Door: Robert Hüsken

We bellen met Dai, die vanwege corona in thuisquarantaine zit. “Sorry voor m’n stem”, zegt Dai terwijl hij zijn keel schraapt. Hij klinkt inderdaad iets anders dan de strenge Dai in Kamp van Koningsbrugge. Daar waar hij in zijn kenmerkende strakke beige t-shirt de kandidaten streng kan toespreken en tot het gaatje laat gaan. “Maar het gaat goed hoor. Praten lukt wel.”

Kamp van Koningsbrugge meets Special Forces VIPS

Dat is mooi, want we zijn door zijn boek erg benieuwd wat we van hem kunnen opsteken. In ‘Nu of Nooit’ beschrijft Dai namelijk op basis van zijn eigen ervaringen als commando hoe je kunt werken aan je mentale kracht. “Het is voor iedereen die het wil toepassen in het dagelijks leven”, zegt Dai. “Ik was laatst bij Sander Aarts, die ken je misschien als instructeur van het andere tv-programma Special Forces VIPS. Ik was er een bakkie doen en we gingen samen sporten. Hij heeft als oud-commando ook boeken geschreven en zei: zo’n boek schrijven is eigenlijk een literaire commando-opleiding. Dat vond ik wel treffend. Alles wat je hebt meegemaakt, herhaalt zich weer in je hoofd.”

Sportnieuws.nl: Wat moeten we ons daarbij voorstellen als 2 oud-commando’s samen gaan trainen?

Dai Carter: “Oh, niks bijzonders hoor. Ik ben sowieso heel anders naar trainen gaan kijken. Toen ik bij het KCT (Korps Commandotroepen) zat, was sporten echt een uitlaatklep. Ik ging 4 à 5 keer in de week helemaal tot het gaatje met crossfit. Nu probeer ik een meer gebalanceerd en gezond leven te lijden. Ik ben geïnspireerd geraakt door Joel Jamieson, hij focust zich op recovery based training. De meeste energie besteed je namelijk buiten de gym. Zeker met werk, en nu ik bijvoorbeeld net vader ben geworden. Ik sport nog wel 4 of 5 keer in de week, maar slechts 1 à 2 keer op écht hoge hartslag. Verder doe ik iedere training wel iets met cardio. Al is het maar 10 of 15 minuten voor m’n krachttraining.”

Er zijn ook mensen die minder gemotiveerd zijn met sporten of die helemaal niet willen sporten. Wat zou je hen willen meegeven?

“Ik weet van mezelf dat sporten een positief effect heeft op mijn gemoedstoestand. Ik voel me altijd lekker nadat ik heb gesport”, zegt Dai met een lach. Hij noemt de stofjes die je lichaam aanmaakt door te sporten. “Maar sommige mensen vinden het écht niet leuk. Over het algemeen zou ik willen zeggen: maak het niet te groot. Leg het je zelf niet op. Sommigen zijn ook weer te streng voor zichzelf. Probeer te connecten met je energieniveau. Zelf let ik bijvoorbeeld op mijn hartritmevarabiliteit. Als je een keer wat minder energie hebt, train dan wat minder zwaar. Dan loop je soms nog energieker de gym uit dan je erin kwam!”

Je hebt het in je boek in het hoofdstuk ‘discipline’ over dat je iedere dag zou moeten beginnen met het opmaken van je bed. Waarom is dat?


“Haha, ja dat is uit een bekende speech van de Amerikaanse admiraal William McRaven. Ik ben er zelf rond mijn 15de ongeveer mee begonnen. En ik weet zeker dat veel jongeren van die leeftijd dat niet doen, haha zelfs veel dertigers denk ik! Het zorgt niet alleen voor rust en netheid, het creëert de basis voor de rest van de dag. Mensen zijn gevoelig voor beloningen en zo’n klein taakje zal je een gevoel van trots geven, waardoor je aangemoedigd wordt om nog een taak te volbrengen.”

Veel mensen zullen herkennen dat ze dat soort taken soms voor zich uitstellen, wat kun je doen om je discipline te verbeteren?

“Probeer eerst te begrijpen wat discipline is. Ik noem in mijn boek 3 begrippen die het omvatten: zelfbeheersing, wilskracht en zelfdiscipline. Je moet de verleiding om iets uit te stellen proberen te weerstaan door er tegenin te gaan. Geef jezelf niet te veel taken of doelen voor een dag. Begin bijvoorbeeld met 2 simpele taken als boodschappen doen en je bed opmaken. Aan het einde van de dag reflecteer je en als je ze dan allebei hebt gedaan, ben je trots en wil je dat vaker doen. Vervolgens kun je het zelfs gaan uitbouwen naar meer dan 2 taken.”

Dai heeft zelf veel baat bij routines. Zo staat hij iedere ochtend om 06.00 uur op, (jaja, zonder te snoozen). En start de dag met 50 push-ups, 50 sit-ups en een ijskoude douche. Behalve vanochtend dan. “Die koude douche was me iets te gortig met corona”, zegt hij lachend.

Heb je zelf verleidingen die je lastig vindt om te weerstaan? Ik noem maar wat, als je mee zou doen aan iets als Dry January?

“Ik moet zeggen dat ik nu samen met mijn vriendin geen alcohol drink omdat zij zwanger is van ons 2de kindje. Ik kan me er goed aan houden. Zeker omdat ik weet hoe je er de volgende dag aan toe bent met een kater, haha! Ik word ook een dagje ouder hè. Maar soms heb ik wel even een uitschieter nodig. Met alles hoor, maar ook even dat ik me een avondje laat gaan. Daar kies ik bewust voor. Zodat ik daarna weer gedisciplineerd verder kan.”

Wat vind je het belangrijkste thema in je boek?

“Het hoofdstuk over stress. Het zijn levenslessen over hoe je kunt omgaan met stress die ik eigenlijk ook zou willen terugzien op scholen. Waarom leren we dat niet? Ons hele leven bestaat uit stress. Positieve en negatieve stress. Maar we leren niet hoe we ermee moeten omgaan. Ik zeg niet dat rekenen of taal bijvoorbeeld niet belangrijk is, maar hier zouden we meer aandacht aan moeten besteden.”

Stress heeft ook invloed op je slaap. Hoe belangrijk is slaap?

“Super belangrijk. In onze opleiding krijgen we te maken met slaapdeprivatie. Weinig slaap dus. Dat zul je ook zien in Kamp van Koningsbrugge. Dat is puur een middel om tot de kern van de persoon te komen. Je ziet namelijk dat mensen bij slaaptekort anders gaan reageren. Ze worden kribbig, kunnen later zelfs gaan hallucineren, of vallen op allerlei momenten in slaap. Dat is niet gezond hoor, dus ga dat vooral niet thuis trainen. Maar als commando kun je overal wel slapen, omdat je eigenlijk altijd een slaaptekort hebt. Je staat altijd aan.”

Hoe zorgt Dai Carter, als ex-commando en kersverse vader, dat hij goed slaapt?


“Ik luister podcasts over slapen en ik heb een avondroutine. Een paar uur voor het slapen doe ik alle schermen weg en dim ik de lichten. Toch is dat soms lastig hoor. Met alle prikkels. Zoals social media. Zeker met het tv-programma en mijn boek nu. Dan moet ik mezelf gewoon dwingen om mijn telefoon ’s avonds weg te doen, omdat het invloed heeft op mijn slaap.”

Die avondroutine zal op donderdag, de dag van Kamp van Koningsbrugge wel lastiger zijn hè?

“Haha, ja inderdaad. Zeker omdat je na afloop van zo’n uitzending toch veel berichtjes krijgt, en voordat je het weet is het al veel te laat. Dan denk ik echt: gooi dat ding gewoon weg!”

Ik heb het idee dat je nog lang niet uitgepraat bent en dat je ook nog veel meer te schrijven hebt.

Hij lacht en dan is het even stil aan de andere kant van de lijn. “Ja, dat idee speelt wel. Misschien wel iets totaal anders. Ik denk dan bijvoorbeeld aan verhaallijnen van mensen die ik spreek over veerkracht en weerbaarheid. Maar als ik nu tegen mijn vrouw zeg dat ik weer een boek ga schrijven, wordt ze gek, haha! Het schrijfproces was een pittige periode. Ik schreef het boek terwijl ons zoontje net was geboren. Veel in de avond en nacht dus. Het was een emotionele rollercoaster in die 9 maanden dat ik het boek heb geschreven. Maar wie weet!”

Het boek ‘Nu of Nooit’ van Dai Carter ligt nu in de winkels. Volg je @dai.carter al op Instagram?