4 redenen waarom de sportscholen NU weer open moeten
i

ANP

4 redenen waarom de sportscholen NU weer open moeten

Martijn Baars • 16:48, 03-03-2021

De laatste keer dat jij een persoonlijk record op je bankdrukken hebt gezet, weet jij het nog? Nee hè? Helaas is het alweer en tijd geleden dat we binnen aan de gewichten mochten trekken. Het is duidelijk merkbaar dat de coronamoeheid begint toe te slaan en helaas richten we onze energie niet meer op positieve krachtresultaten in de sportschool.

Door: Maurice van der Linden

We moeten niet onderschatten wat krachttraining voor effect heeft op onze gezondheid, maar met name ook onze gemoedstoestand. Uiteraard heeft krachttraining een positief effect op ons immuunsysteem en worden we beter weerbaar tegen ziektes. Maar wellicht nog belangrijker op dit moment is dat we lekker in ons vel zitten. Het gevoel dat je de wereld aankan na een lekkere training is onbeschrijfelijk!

Daarom: 4 redenen waarom de sportscholen NU weer open moeten!

1. Hormonaal

Je maakt extra hormonen aan die je een goed gevoel geven: zoals dopamine en serotonine. Het gevoel wat je ook hebt als je favoriete team heeft gescoord of je een succes hebt geboekt. Daarbij maak je testosteron aan wat zorgt voor een mannelijk en sterk gevoel. En we kunnen ons allemaal wel weer een beetje beter voelen!

2. Sociaal

Je ziet andere mensen en kunt lekker socializen. Dit is 1 van de belangrijkste eigenschappen van de mens en heeft ervoor gezorgd dat wij kunnen overleven. Wij missen onze sociale contacten en elkaar een compliment geven als we zien dat iemand zijn personal record pakt in de gym.

3. Vitaal

Je voelt je gelijk een stuk vitaler omdat je hartslag omhooggaat en je spieren weer belast worden. Je spieren komen in een verlengde stand en worden beter doorbloed. Na een training voel je jezelf meer voldaan dan als je niet geweest bent en ook slaap je hierdoor ook beter. Die coronakilo's beginnen ook steeds meer te showen...

4. Psychologisch

Door je dagelijkse sleur van je af te bewegen, geef je jezelf de ruimte om stoom af te blazen. Op deze manier creëer je meer ruimte in je hoofd waardoor je minder in een vast denkpatroon zit.

Dat de sportscholen momenteel niet open kunnen met tientallen mensen tegelijk is duidelijk. Maar als we ook contactberoepen kunnen toestaan lijkt het ook mogelijk in kleine getallen binnen te mogen sporten. De fysiotherapeut mag ook medisch trainen en voor ons is het net zo belangrijk om gezond te blijven. Waarschijnlijk geeft dit het resultaat dat we minder coronamoeheid ervaren en beter kunnen nadenken over wat we doen.

Over Maurice:

Mijn naam is Maurice van der Linden en ik ga tenminste deze maand voor jullie elke week een artikel schrijven omtrent mijn expertise: fitness en voeding. Als geen ander weet ik hoeveel er op internet staat over oefeningen, supplementen, voedingsplannen en magische methodes. Het internet staat zó vol dat je door alle informatie niet meer goed kunt filteren. De waarheid ligt vaak in het midden en het is de kunst om erachter te komen wie en wat je moet geloven.

Dit is als fitnessenthousiasteling altijd mijn passie geweest en graag deel ik mijn mening met jullie. Van mijn passie in fitness en voeding heb ik ook mijn werk kunnen maken. In het dagelijks leven ben ik personal trainer, geregistreerd voedingsdeskundige en zit ik in de afrondende fase van mijn fysiotherapie studie. Door deze all-in benadering heb ik zowel een brede als gespecialiseerde visie op het gebied van leefstijl.

Wil je meer weten? Check dan zijn website!