Ultrafietser De Bruijn flikt 't! Nederlander fietst door 8 landen in 24 uur en haalt zo Guinness Book
i

Benjamin de Bruijn

Ultrafietser De Bruijn flikt 't! Nederlander fietst door 8 landen in 24 uur en haalt zo Guinness Book

Eimert Pruis • 20:00, 17-07-2022

Ultrafietser Benjamin de Bruijn (32) heeft het voor elkaar gekregen. De Nederlander - vriend van Ellen van Dijk, die dit weekend de Ladies Tour won - reed door 8 landen (Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië en Kroatië) in 22 uur en 3 minuten. Daarmee fietste hij zich in het Guinness Book of World Records. "Het ging zo goed, maar daarnaast was ik zo kapot. Het voelde surreëel aan", zegt hij na wat verdiende uurtjes slaap tegen Sportnieuws.nl.

Lees ook: Ultrafietser Benjamin de Bruijn wil 8 landen door in 24 uur voor record: 'Je gaat weleens verkeerd'

Zaterdag om 8.00 uur vertrok hij in het Duitse Zittau. In een uitgebreid interview met ons gaf hij al aan hoe graag hij een wereldrecord wilde rijden. Zijn vriendin Van Dijk verpulverde onlangs het werelduurrecord met 49,254 kilometer. De Bruijn deed het iets rustiger aan, maar zat wel 22 keer zo lang op de fiets om 630 kilometer te fietsen. "Ik vind het heel knap wat Ellen heeft gedaan, maar dit is natuurlijk wel anders. Wel grappig. Ik zat met haar nog tot 2 uur 's nachts spraakberichten te sturen."

Direct pech!

Ondanks dat blonken beide sporters uit op hun vlak De Bruijn kende een geweldige dag/nacht/dag. "Het begin was nog wel zwaar, want een brug lag eruit. Scheelde 11 kilometer en 20 minuten. Direct een hap uit mijn speling en ik wist nog niet wat er zou gaan komen, maar dat bleek mee te vallen."

Pijn met ademhalen

Het viel mee, zegt De Bruijn, maar fysiek was het allesbehalve geweldig. Maar dat hoort een beetje bij het ultrafietsen. "Op een gegeven moment gaat alles pijn doen. Na 400 kilometer was ik heel misselijk en kreeg ik pijn met ademhalen. Dat heb ik wel vaker, is iets allergisch."

Lichaam kan licht herstellen

Wat hij niet vaker heeft is problemen met eten. "Ik kreeg niets meer binnen. Ik liet de zoutoplossingen dus even achterwege, want ik moest telkens kokhalzen. Een paracetamolletje gehad en het ging weer goed. Fascinerend hoe die dingen werken. Je lichaam kan ondanks dat het zo zwaar is toch nog een beetje herstellen."

'Ik zat in een roes'

Bij de grensovergang naar Kroatië was de finish. Daar moest hij nog 20 minuten wachten, want dat was de enige bewaakte grensovergang op de route. Toen wist hij dat hij het gehaald had. 2 uur sneller dan gepland! "Ik zat een beetje in een roes toen. Ik besefte het niet helemaal. Pas in de auto dacht ik: 'Wow' we hebben dit echt samen gedaan. Zo gaaf!"

'Dat ga ik er echt aan onthouden'

Zijn twee beste vrienden Rients en Sjoerd reden namelijk in een camper achter hem aan. Daardoor liep alles soepeltjes. "Ze weten niets van fietsen, maar het zijn de gezelligste soigneurs die je kan bedenken", zei De Bruijn eerder. Na zijn geslaagde wereldrecordpoging geef hij ook hen de credits. "De ingelaste pauzes gingen dankzij hen zo soepel. Ook al weten zij niets van fietsen. Het ging zo goed en dat hebben we samen gedaan. Dat ga ik echt eraan onthouden."

Officieus...

P.S. Het wereldrecord is nog niet officieel. De Bruijn en zijn vrienden hebben "gigantisch veel bewijsmateriaal" en zullen dat opsturen naar het Guinness Book of World Records. "Zij weten van de poging en zullen het pakket wat we hebben samengesteld beoordelen. Ik zou niet weten waarom het record niet geldig is. Dus als het over een week officieel is, hebben we nog een feestje met z'n drieën."