Bom barst bij dramatisch gestart Alpine in Formule 1: technische specialisten stappen op
De auto van Alpine voor 2024. ©AP

Bom barst bij dramatisch gestart Alpine in Formule 1: technische specialisten stappen op

16:18, 02-03-2024

Alpine is dramatisch aan het seizoen 2024 begonnen. Het raceteam waar Esteban Ocon en Pierre Gasly voor rijden in de Formule 1, startten bij de eerste race van het seizoen op de laatste plaatsen en dat zagen technici misschien al wel aankomen.

Nog voor de presentatie van de nieuwe auto wist het technisch hart al van de aanstaande problemen bij de nieuwe auto van Alpine. Technisch directeur en hoofd aerodynamica hebben namelijk al voor de presentatie hun ontslag ingediend bij het Franse raceteam. Vanwege een opzegtermijn zitten de twee mannen nog tot in april verplicht in de paddock, daarna zijn ze klaar.

Dat meldt Racingnews365. Het gaat om Matt Harman (technisch directeur) en Dirk de Beer (hoofd aerodynamica). Voor en na de kwalificatie van de race in Bahrein gaven coureurs Gasly en Ocon al aan dat de auto veel gebreken had, waarmee ze de vrees van het technisch hart al bevestigden. De twee Franse coureurs startten op plek negentien en twintig tijdens de GP van Bahrein.

Chaos

Het is bij Alpine niet alleen op technisch vlak onrustig. In 2023 werden eerst teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane al ontslagen. Daaromheen werd ook CEO Laurent Rossi ontslagen, terwijl technisch directeur Pat Fry zelf opstapte.

Veel ervaring

Harman zat sinds het najaar van 2018 bij Alpine als plaatsvervangend hoofdontwerper. Daarvoor verdiende hij z'n strepen bij Mercedes. De Beer, een Zuid-Afrikaan, heeft meer dan twintig jaar ervaring in de Formule 1. Onder andere bij Renault, Ferrari en Williams.