De allerlaatste gouden plak bij Winterspelen gaat naar Finse ijshockeyers
i

AD

De allerlaatste gouden plak bij Winterspelen gaat naar Finse ijshockeyers

Marcel Roes • 10:18, 20-02-2022 / Laatste Update: 02:57, 12-12-2023

De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey.

Finland was voor het ingaan van de finale nog altijd ongeslagen in China, iets wat geen enkel ander land lukte. Na 2 keer zilver en 5 medailles in de laatste 7 Spelen, was dit voor de Finse ploeg dé kans om eindelijk eens goud mee terug naar huis te nemen.

De start was voor de Russen, toen Mikhail Grigorenko in de 1e periode het net vond. In het 2e bedrijf sloeg Finland via Ville Pokka toe, waarna dat land ook een vliegende start kende in de 3e en laatste periode.

Bjorninen

Na een halve minuut was het Hannes Bjorninen die de puck met een lichte aanraking net genoeg van richting veranderde en de Russische goaltender wist te verschalken: 2-1.

In de slotfase haalde de toch al moeilijk scorende Russen hun goalie uit het net, maar gescoord werd er niet meer door de ploeg van voormalig NHL-speler (en zelf olympisch kampioen) Alexei Zhamnov.