IOC-voorzitter keurt prijzengeld op Olympische Spelen af
De ringen van de Olympische Spelen in Parijs. © Getty Images

IOC-voorzitter keurt prijzengeld op Olympische Spelen af

12:56, 27-04-2024 / Laatste Update: 13:23, 27-04-2024

Voorzitter Thomas Bach van het internationaal olympisch comité is niet blij met het plan van World Athletics om prijzengeld uit te keren voor prestaties op de Olympische Spelen. De atletiekbond reikt dit jaar voor het eerst geldbeloningen uit aan sporters die een gouden medaille winnen.

World Athletics kondigde eerder deze maand aan dat de winnaars van olympisch goud in het atletiek een bonus van 50.000 dollar (ongeveer 46.000 euro) krijgen. De atletiekwereld beleeft daarmee een primeur. Geen enkele andere sportbond keert prijzengeld uit.

Volgens IOC-voorzitter Bach is het uitdelen van prijzengeld door sportbonden ongewenst. Hij vindt dat sportbonden zich zouden moeten richten op het terugdringen van ongelijkheid.

"De internationale federaties moeten al hun leden en atleten op gelijke basis behandelen en proberen de kloof tussen bevoorrechte en minder bevoorrechte atleten te dichten", aldus Bach.

Meevaller voor Femke Bol: flinke bonus voor olympisch kampioenen dankzij atletiekbond

10 april 2024, 12:55

Olympisch kampioenen in de atletiek kunnen komende zomer op de Spelen in Parijs een flink geldbedrag bijschrijven. Naast een gouden medaille strijden Femke Bol en haar collega's ook voor nog eens 50.000 dollar van atletiekbond World Athletics. Daarmee is de bond de eerste ter wereld die zo’n financiële beloning uitlooft.

Bach vindt wel dat nationale olympische comités vrij moeten zijn om hun atleten te motiveren met prijzengeld. Hij vertelde ook dat hij zelf geld van het Duitse olympisch comité had ontvangen toen hij zijn gouden medaille in het schermen behaalde met het West-Duitse team in 1976.

Het Nederlandse olympische comité NOC*NSF keert ook prijzengeld uit aan sporters die een medaille winnen op de Spelen. Het IOC deelt zelf geen prijzengeld uit.