Veel steun voor coming out van NFL-ster Nassib: ‘Ik ben erg trots op hem’

22 juni 2021

AFP

De eerste reacties op de coming out van American footballer Carl Nassib zijn positief. Hij is de eerste actieve speler in de NFL die openlijk gay is. Vanuit de American Footballbond komen positieve reacties. "Representatie is belangrijk.”


De 28-jarige Nassib vertelde via Instagram over zijn homoseksualiteit en dat hij hoopte dat zijn voorbeeld de zichtbaarheid van andere homoseksuele atleten vergroot. Hij deed zijn mededeling in de Pride Month in de Verenigde Staten en zorgde voor een kantelpunt in de NFL. Hij is de eerste actieve speler in de 101-jarige historie van de American Football-league die openlijk gay is. 

Homofobie
"Sport is, op zoveel manieren, een van de laatste plekken waar homofobie bestaat”, zegt Cathy Renna, een woordvoerder van LGBTQ Task Force in de New York Times. "Daarom is het hebben van een professioneel atleet van dat kaliber, uitgerekend in een van de grootste sportcompetities als de NFL, historisch te noemen."

Contract van 25 miljoen per jaar
De uitspraken van Renna kennen een diepgewortelde achtergrond. Tot nog toe was er 1 speler - Michael Sam - in de NFL geweest die openlijk gay was, maar hij speelde geen enkel duel. Nassib daarentegen stond al bij 3 NFL-teams onder contract. Hij begon zijn college-carrière bij Penn State, kwam vervolgens 2 seizoenen terecht bij The Browns in Cleveland, daarna speelde hij ook 2 seizoen bij de Tampa Bay Buccaneers en vorig jaar tekende hij een contract ter waarde van 25 miljoen dollar bij de Las Vegas Raiders. 

Eigenaar van de Raiders
Mark David, de eigenaar van de Raiders, reageerde bij ESPN op de mededeling van zijn speler. "Het is 2021. Zie hoe krachtig Carl is. Het verandert niks aan mijn opinie over hem als persoon of Raider.” Ook de NFL liet meteen weten achter Nassib te staan. "De NFL-familie is trots op Carl voor het moedig delen van zijn waarheid vandaag", zegt NFL-commissaris Roger Goodell in een statement. "Representatie is belangrijk. We delen zijn hoop dat statements als deze niet langer nieuwswaardig zullen zijn en dat we op weg zijn naar volledige gelijkwaardigheid voor de LGBTQ+-gemeenschap. Wij wensen Carl veel succes komend seizoen."

Oud-trainer
Een van de meest ontroerende reacties kwam van de hoofdcoach van Penn State, James Franklin. Nassib speelde in 2014 onder hem in college. "Ik ben erg trots op Carl vanwege zijn moed”, schreef Franklin op Twitter. "Deze aankondiging verbaast me niet, want als je Carl kent, ken je zijn kracht. Carl zal nieuwe hoofdstukken blijven toevoegen aan zijn verhaal dat een impact heeft tot ver buiten het speelveld.”

Reacties van spelers
Vanuit de spelers van de NFL stromen ook langzaam reacties binnen. Onder anderen New York Giants-running back Saquon Barkley en Arizona Cardinals-defensive end J.J. Watt (drievoudig defender van het jaar) sturen via social media een aardig bericht naar Nassib. Zo ook enkele oud-spelers, maar Tom Brady, de grootste ster uit de American Footbal-league, houdt zich voorlopig nog stil.