Keiharde beschuldiging Carlsen geeft nieuw vervolg aan schaakrel: ‘Niemann speelde vaker vals’

27 september 2022

De schaakrel rond Hans Niemann heeft een nieuwe dimensie gekregen nu Magnus Carlsen de Amerikaan openlijk heeft beschuldigd van valsspelen. In een uitgebreid statement laat de Noorse wereldkampioen op Twitter weten dat hij nooit meer tegen hem wil schaken. "Niemann heeft meer bedrogen dan hij publiekelijk heeft toegegeven."


Carlsen trok zich vorige week na 1 zet terug tegen Niemann op het online-toernooi om de Julius Bär Generation Cup. Na afloop liet hij doorschemeren wat hij van zijn tegenstander vond, maar hield hij zich op de vlakte. "Ik hoop dat ik na het toernooi iets meer kan zeggen", sprak de Noor, die eerder al een opvallende nederlaag leed tegen Niemann in de St. Louis Sinquefeld Cup.

Statement Carlsen
Dat heeft hij nu dus gedaan. Via sociale media komt Carlsen met een uitgebreid statement. "Ik geloof dat vals spelen bij het schaken een groot probleem is en een existentiële bedreiging voor het spel", aldus Carlsen.

"Ik ben ook van mening dat schaakorganisatoren en alle mensen die de heiligheid van het spel waar we van houden, serieus moeten overwegen om de veiligheidsmaatregelen en methoden voor cheatdetectie op het schaakbord te verhogen."

Bij Niemann had hij al zijn twijfels. "Toen Niemann op het laatste moment werd uitgenodigd voor de Sinquefield Cup van 2022, overwoog ik sterk om me voor het evenement terug te trekken. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om te spelen." In de manier waarop hij vervolgens kansloos verloor zag hij het bewijs dat Niemann wel vals moest spelen.

Weg ermee
"Ik geloof dat Niemann meer - en meer recentelijk - heeft bedrogen dan hij publiekelijk heeft toegegeven. Zijn vooruitgang was ongebruikelijk, en tijdens onze partij in de Sinquefield Cup had ik de indruk dat hij niet gespannen was of zich zelfs niet volledig concentreerde, terwijl hij mij met zwart wegspeelde op een manier die ik denk dat slechts een een handjevol spelers kan doen."

Carlsen is wel klaar met types als Niemann. "We moeten iets doen aan valsspelen. Ik wil niet spelen tegen mensen die in het verleden herhaaldelijk vals hebben gespeeld, omdat ik niet weet wat ze in de toekomst kunnen doen."

Lees ook: Schaakophef rond 'valsspeler' Hans Niemann, dit vindt Magnus Carlsen ervan

Wordt vervolgd
Daarmee is het laatste woord nog niet gezegd. "Er is meer dat ik graag vertel. Helaas ben ik op dit moment beperkt in wat ik kan zeggen zonder de uitdrukkelijke toestemming van Niemann om openlijk te spreken."

En dus komt er mogelijk meer aan. "Tot nu toe heb ik alleen met mijn acties kunnen spreken, en die acties hebben duidelijk verklaard dat ik niet bereid ben om met Niemann te schaken. Ik hoop dat de waarheid over deze kwestie aan het licht komt, wat die ook moge zijn."