Bizar! Oud-topruiter Eric Lamaze fraudeert de boel bij elkaar en liegt over hersentumor
i

Getty Images

Bizar! Oud-topruiter Eric Lamaze fraudeert de boel bij elkaar en liegt over hersentumor

Rick Kraaijeveld • 18:11, 07-09-2023 / Laatste Update: 07:31, 08-01-2024

De Canadese oud-topruiter Eric Lamaze (55) is een fraudeur eerste klas. Lamaze stond terecht in de rechtbank van Ontario en daar is gebleken dat hij medische dossiers heeft vervalst, dat meldt horses.nl. Hij zou jarenlang hebben gezegd dat hij een hersentumor had, maar die heeft hij nooit gehad. Dit allemaal om onder een rechtszaak uit te komen over een paard dat hij had verkocht.

In 2010 sleepte Karina Aziz-Frederiks, die in Nederland woont, Lamaze voor de rechter. Hij had namelijk paarden geleverd aan Iron Horse Farm die niet zo goed waren als dat hij hen had beloofd. Hij ontkende dit en vertraagde de zaak. Dit duurde zeker tot 2016 en uiteindelijk bleek dat hij in dat jaar had aangegeven een hersentumor te hebben. Hij had hier keurig bewijsstukken bij geleverd van een ziekenhuis in Brussel. Hierdoor werd zijn zaak continu uitgesteld.

Toernooien

Het gekke was dat hij wel gewoon verder reed en verschillende topwedstrijden won, daardoor groeide een gevoel van wantrouw. Dit ging een paar jaar door en toen vond Aziz het tijd om een privédetective in te huren, want er klopte iets niet.

Ziekenhuis

In het ziekenhuis kwam de detective erachter dat er verschillende documenten niet klopte, de naam van de dokter van de handtekening klopte niet met de naam die op de site van het ziekenhuis stond. Toen hij de echte dokter aansprak, bleek hij Lamaze helemaal niet te kennen.

De zaak werd nog slechter voor Lamaze toen ook zijn advocaat hem verliet en zelfs een brief schreef met: "Meneer is wel ziek, maar waarschijnlijk is het geen kanker."

Rechtszaak

De rechter was vol ongeloof over zijn fraude en nou moet hij 22.000 euro overmaken naar Iron Horse Farm om de kosten van de rechtsgang te dekken. Doet hij dat niet, dan bekend hij automatisch en wordt hij veroordeeld voor de fraude.