De droomfinale die je móét kijken: 'Nat veld, gladde bal, spektakel gegarandeerd'
i

Getty Images

De droomfinale die je móét kijken: 'Nat veld, gladde bal, spektakel gegarandeerd'

Martijn Baars • 12:00, 28-10-2023 / Laatste Update: 03:11, 07-01-2024

De droomfinale. Zo mag je de finale van het WK rugby zaterdagavond tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland gerust noemen. Commentator Albert Mantingh, die namens Ziggo Sport vanuit Parijs live verslag doet, weet precies waarom jij de tv aan moet zetten en die finale moet zien. Sportnieuws.nl spreekt met hem over de finale. Te beginnen met de 'bomb squad' van Zuid-Afrika.

"Stel je voor: na een uur toprugby ben je helemaal uitgeput. Maar dan brengt Zuid-Afrika van de bank ineens een paar nieuwe gasten binnen de lijnen. Enorme gasten. 140 kilo, maar topfit. Dat zijn de mannen die Zuid-Afrika op de bank heeft zitten. En die noemen ze de 'bomb-squad'.", kijkt Mantingh alvast likkebaardend vooruit. Bij Nieuw-Zeeland zal het lood in de schoenen zakken. Want de voorste lijn van Zuid-Afrika is misschien al wel de beste ter wereld. Maar op de bank zijn 7 van de 8 toegestane wissels ook allemaal voorwaartsen. Klaar om de vermoeide Nieuw-Zeelanders in de slotfase omver te beuken.

Kleine dondersteen met lange blonde haren

"Daar gaat het verschil gemaakt worden in de finale", voorspelt Mantingh. De Ziggo Sport-commentator ziet heel veel tekenen dat Zuid-Afrika sowieso de finale gaat winnen. "Ze hebben iets slims bedacht. Er wordt vrijdag en zaterdag regen voorspeld boven Parijs. Nat veld, gladde bal, foutjes zijn zo gemaakt. Spektakel gegarandeerd. Wat doet Zuid-Afrika? Ze zetten met 'Faf' de Klerk ("die kleine dondersteen met z'n lange blonde haren") en Handre Pollard 2 ervaren gasten in de basis. Zij weten hoe ze om moeten gaan met dat weer en zullen dus minder van die foutjes maken. Zuid-Afrika is in alles iets leper dan Nieuw-Zeeland."

Alle ballen op Jordan

Mantingh voorspelde het 8 weken geleden, bij de start van het WK rugby al: Zuid-Afrika wordt wereldkampioen. "Maar het wordt wel heel close. Als ik er een score aan moet geven, dan zeg ik 18-16 voor Zuid-Afrika." Mantingh wijst wel 1 Nieuw-Zeelander aan die het Zuid-Afrikaanse feestje kan verpesten: Will Jordan. "Hij staat nu op 8 tries dit WK, een evenaring van de records van legende Jonah Lomu, Bryan Habana en Julian Savea. Jordan moet nog 1 try om alleen het record te pakken." Alle ballen dus op Jordan? "Dat is wel de bedoeling, maar zie eerst maar eens die bal daar te krijgen."

50.000 Zuid-Afrikaanse fans

Zoals al eerder gezegd: Zuid-Afrika tegen Nieuw-Zeeland is de droomfinale. Beide landen zijn recordhouder met elk 3 wereldtitels. De winnaar is dus weer alleenheerser in die tabel. En dat betekent veel, zeker voor de Springboks (bijnaam van Zuid-Afrika). Mantingh: "Die spelers spelen niet voor zichzelf, maar echt voor het volk. De captain zei het dit WK ook al een paar keer. Ze spelen voor de 60 miljoen Zuid-Afrikanen 'thuis'. Ze krijgen ook zo ongelofelijk veel support. Ik denk dat er in het stadion zaterdag misschien wel 50.000 Zuid-Afrikaanse fans zitten."

Grootste toernooi na de Spelen en WK voetbal

Nieuw-Zeeland, een stuk kleiner land qua bevolking, wordt óók enorm gesteund. Door zo'n 20.000 man. "En alles zit gewoon door elkaar, hè. De sfeer is zo ongelofelijk mooi, dit hele WK al. En dan nu ook nog eens de 2 beste landen tegen elkaar... Beter wordt het niet. Het is zo'n grote sport. Alle 2,9 miljoen kaarten (!) waren binnen 2 uur uitverkocht voor dit toernooi. Ik denk dat na de Olympische Zomerspelen en het WK voetbal, het WK rugby het grootste wereldwijde toernooi is."

Ga zelf ook eens naar het rugby!

Mantingh raadt dan ook aan om ooit ook zelf naar het stadion te gaan voor zo'n rugby-pot. "En dan maakt het niet eens uit naar welke wedstrijd je gaat. Elk duel is stijf uitverkocht en de sfeer is fabelachtig."

Welke zender finale WK rugby?

De finale van het WK rugby tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland is zaterdagavond 28 oktober vanaf 20:00 uur live te zien op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. Met Albert Mantingh dus als commentator.