Dit schrijft Irene Schouten op Instagram over het beëindigen van haar carrière
Irene Schouten © Getty Images

Dit schrijft Irene Schouten op Instagram over het beëindigen van haar carrière

17:02, 19-02-2024 / Laatste Update: 18:52, 21-02-2024

Irene Schouten heeft maandag bekend gemaakt te gaan stoppen met schaatsen. Na vijftien jaar topsport geeft ze aan toe te zijn aan een nieuwe fase in haar leven. "Ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport. Daar kijk ik ook echt naar uit."

"Na een carrière met onwijs veel mooie hoogtepunten, sluit ik mijn jaren op het ijs af", schrijft de 31-jarige Schouten op Instagram. "Na mijn succesvolle Olympische Spelen en vele wereldtitels kan ik terugkijken op een supermooie en geslaagde carrière. Ik heb bereikt wat ik wilde. Alleen het winnen van de Elfstedentocht ontbreekt nog op mijn lijst."

"Na het olympische jaar realiseerde ik mij dat het lastig zou worden om me direct aan een nieuwe olympische cyclus van vier jaar te committeren. Ik heb toen besloten om het per jaar te bekijken", aldus Schouten. "De afgelopen tijd heb ik goed nagedacht en besloten dat dit mijn laatste seizoen zou worden." Schouten laat weten nog niet bezig te zijn met de vraag wat ze na dit seizoen gaat doen, maar wil wel met de ploeg verbonden blijven. "Voor nu ga ik vooral genieten van de fantastische overwinningen op het WK."

Bij de NOS reageerde Schouten emotioneel op de vraag of het raar voelt dat ze nu gaat stoppen. "Het is best wel raar om straks te zeggen dat je geen topsporter bent. Je hebt vijftien jaar geleefd voor dit doel en dit weekend besefte ik ook: na dit WK is het klaar."

Ze heeft het gevoel dat ze beperkt wordt door de topsport. "Ik kan niet meer optimaal genieten van de dingen naast het schaatsen. Als ik met vriendinnen ben, let ik toch op dat ik wel op tijd naar bed ga of ik ga niet zomaar bij iemand op bezoek met de kans dat ik ziek word."