Irene Schouten (31) stopt met schaatsen: 'Na vijftien jaar topsport wil ik andere dingen'
Irene Schouten tijdens de Winterspelen van 2022. © Getty Images

Irene Schouten (31) stopt met schaatsen: 'Na vijftien jaar topsport wil ik andere dingen'

16:02, 19-02-2024 / Laatste Update: 18:54, 21-02-2024

Irene Schouten heeft maandag bekendgemaakt een punt achter haar schaatscarrière te gaan zetten. De drievoudig olympisch kampioen zegt toe te zijn aan een nieuwe levensfase. Mogelijk heeft ze afgelopen weekend, bij de WK afstanden, al haar laatste wedstrijd gereden.

De 31-jarige Schouten dacht al sinds de Winterspelen van 2022 aan een moment om te stoppen. "Ik merk heel erg dat ik toe ben aan een nieuwe levensfase. Na vijftien jaar topsport wil ik andere dingen", zegt ze bij NOS.

Komend weekend staat de NK allround in Heerenveen op het programma, waar nog twee startbewijzen voor de WK allround te verdienen zijn. Het is de vraag of Schouten daar de strijd aangaat. "Normaal heb ik erg veel last van de jetlag terug naar Nederland."

Schouten begrijpt dat het afscheid voor schaatsvolgers als een verrassing komt. "Het lastige is dat ik nu gewoon het niveau heb. Met drie keer goud en één zilver op dit WK, dan ben je niet slecht. Maar diep in mijn hart verlang ik gewoon naar andere dingen. Ik heb niet meer de droom voor nog een Olympische Spelen."

"Ik heb gewonnen wat ik wilde winnen", besluit Schouten. "Drie keer goud op de Spelen, wereldtitels op de 3 en 5 kilometer, de massastart en de ploegenachtervolging. En het WK allround. Beter dan de vorige Spelen gaat het niet worden. Daarmee is het voor mij wel goed."