'Zere rug' geen excuus voor Irene Schouten: 'Joy Beune is de verdiende winnaar'
Het podium met Irene Schouten, Joy Beune en Martina Sablikova © Pro Shots

'Zere rug' geen excuus voor Irene Schouten: 'Joy Beune is de verdiende winnaar'

06:25, 19-02-2024 / Laatste Update: 06:46, 19-02-2024

Irene Schouten had zondag de kans om een perfect WK te voltooien. De 31-jarige Nederlandse had alleen nog goud nodig op de 5 kilometer, haar afstand. Schouten was de voorbije jaren dominant op dat onderdeel, maar zondag werd ze verrast door Joy Beune, die in de ogen van Schouten verdiend won.

"Het was geen goede rit, ik kon mijn slag gewoon echt niet vinden. Misschien was ik iets te veel met (Martina, red.) Sablikova bezig; zij heeft een iets langere slag, dan neem je dat automatisch over", analyseerde Schouten bij de NOS. "Maar met drie keer goud en een keer zilver mag ik niet teleurgesteld terugkijken."

Schouten kwam zaterdag ten val op de mass start, die ze wel won. Toch wilde ze die valpartij niet de schuld geven. "Ik werd wel wakker met een zere rug, maar dat is het niet", benadrukte ze. "Ik reed gewoon geen goede rit. Eentje was er beter en die heeft verdiend gewonnen. Zij reed gewoon super goed."

Joy Beune troeft Irene Schouten af met sensationeel goud op 5000 meter bij WK afstanden

18 februari 2024, 20:50

Joy Beune is wereldkampioen op de 5 kilometer. De sensatie verraste Irene Schouten op 'haar' afstand met een supertijd: 6:47,72 (persoonlijk record). Schouten won dit WK goud met Beune op de ploegenachtervolging, ook was ze de beste op de 3000 meter en de mass start. Beune voorkwam met deze stunt dus een perfect WK voor Schouten.

Drie keer goud, een keer zilver

Schouten was in Calgary de beste op de 3000 meter, mass start en ploegenachtervolging, die ze won met Beune. "Begin van het jaar zei ik dat ik de 5 kilometer wilde winnen, omdat ik die dan vier jaar op rij zou hebben gewonnen. Dus natuurlijk baal ik daar wel van. Maar ik ben wel super blij met mijn 3 kilometer, ook omdat ik die nog nooit heb gewonnen. En met dat spektakel van gisteren. Ik ben heel blij met het toernooi."

Schouten weet nog niet of ze mee doet aan de NK allround, dat volgend weekend wordt verreden. Dat betekent ook dat ze niet mee zou doen aan de WK allround.