België in rep en roer na diskwalificatie Hanne Desmet: 'Ik neem Schulting niks kwalijk, de scheidsrechter wel'
Hanne Desmet en Suzanne Schulting raken elkaar tijdens de finale van de 1000 meter op WK shorttrack. ©AP

België in rep en roer na diskwalificatie Hanne Desmet: 'Ik neem Schulting niks kwalijk, de scheidsrechter wel'

13:49, 18-03-2024

De WK shorttrack eindigde voor de Belgische ploeg in een enorme ontgoocheling. Hanne Desmet leek de 1000 meter te winnen in Rotterdam Ahoy, maar werd gediskwalificeerd. Allemaal door een botsing met de Nederlandse Suzanne Schulting.

De bondscoach van België is een Nederlander: Ingmar van Riel. Hij gaf bij VTM een interview na de diskwalificatie van zijn pupil. Desmet kwam halverwege de 1000 meter in botsing met Schulting, waarbij de Nederlandse onderuit ging, met twee andere shorttracksters de boarding in gleed en een gebroken enkel opliep. Desmet kon doorrijden, kwam als eerste over de streep, maar werd gediskwalificeerd toen de race al voorbij was. "Ik kan wel janken", zei Van Riel tegen VTM.

België had met Desmet een grote kanshebber in de ploeg voor medailles. Zaterdag won ze al zilver op de 1500 meter, maar werd ze gediskwalificeerd. Zondag dus het incident met Schulting, dat haar goud kostte. Over de penalty op zaterdag was nauwelijks discussie, maar over de beslissing om Desmet uit de uitslag te halen op de 1000 meter, was veel onbegrip en woede.

'Schiet mij maar lek'

"Ik lach, maar van binnen niet", zei Van Riel als een boer met kiespijn tegen de Belgische tv. "Hanne reed een fantastische race, alles op kop en snel genoeg om niemand voorbij te laten. En dan krijgt Hanne een onbegrijpelijke penalty. Schiet mij maar lek, ik begrijp er niets van", zei de bondscoach van België.

Schulting de veroorzaker

Volgens Van Riel is het heel duidelijk. Suzanne Schulting was de veroorzaker van haar eigen valpartij. "De inhalende partij (Schulting, red.) zorgt ervoor dat de messen elkaar raken. Ze reageren allebei en ik zie volgens mij de Nederlandse eerst met haar arm naar Hanne toe gaan. Hanne probeert zich staande te houden en wordt op een onbegrijpelijke manier het kind van de rekening hier."

'Ik neem Suzanne niks kwalijk'

Van Riel wil wel duidelijk maken dat hij niet boos is op Schulting. "Oh nee, ik ben absoluut niet kwaad op Suzanne. Ze doet wat iedere schaatser op die positie zou doen. Ik vind gewoon dat geen enkele schaatser hier een penalty voor zou moeten krijgen. Ze zitten dicht op elkaar, dan raak je elkaar weleens. Er zijn geen schaatsers met slechte intenties, zeker niet in finales. Ik neem Suzanne dan ook niks kwalijk. Maar de scheidsrechter wel."

Desmet had al vanaf het begin het idee dat scheidsrechter Peter Worth haar niet mocht. De vroegere bondscoach van België, Pieter Gysel, denkt dat Worth nog met de 'oude' Desmet in zijn hoofd zit. Tegen Het Nieuwsblad zegt Gysel: "In het verleden lokte de strijdwijze van Hanne vaak penalties uit. Dat is kennelijk bij die arbiter blijven hangen. Terwijl ze nu juist door haar ervaring zeker niet onbesuisd schaatst. Ze heeft haar lessen getrokken uit het verleden."