Drama huilende Suzanne Schulting compleet: enkelbreuk na bizarre finale op WK shorttrack
Drama voor Suzanne Schulting © ANP

Drama huilende Suzanne Schulting compleet: enkelbreuk na bizarre finale op WK shorttrack

18:20, 17-03-2024 / Laatste Update: 21:08, 17-03-2024

Het WK shorttrack is voor Suzanne Schulting op een drama uitgelopen. De olympisch kampioene moest zondag in een bizarre finale voortijdig de strijd staken op haar geliefde afstand, de 1000 meter. Ze verliet zichtbaar aangeslagen en in tranen het strijdtoneel in Ahoy en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Er stonden aanvankelijk drie Nederlanders aan de start van de 1000 meter. Ze hoopten uiteraard allemaal op een gouden plak. Na een dramatisch kwartfinale en een spannende halve, wist alleen Schulting zich voor de eindstrijd te plaatsen. Koning Willem-Alexander was van de partij en leek de Friezin na een valpartij brons te zien pakken. Leek...

In de finale ging Schulting hard onderuit na een aanvaring met Hanne Desmet. Samen met twee collega's belandde ze in de kussen. Schulting stond ondanks pijn aan haar enkel als eerste op en wist nog als derde over de streep te komen.

De jury greep echter in, bekeek de beelden en strafte Desmet. De Belgische was als eerste over de streep gekomen, maar hield dus geen medaille over aan de race. Sterker nog, de hele race moet met vier deelnemers opnieuw worden verreden. Schulting stond ondanks een pijnlijke enkel aan de start, maar moest al snel in tranen opgeven. Geen medaille dus voor Nederland. En een gebroken rechterenkel voor de Friezin, zo toonde onderzoek in het ziekenhuis aan. Mogelijk wacht haar ook nog een operatie.

Reactie Suzanne Schulting

"Toen ik viel merkte ik al dat ik heel veel last van mijn enkel had", zei Schulting na afloop bij de NOS. "Ik wilde nog voor brons gaan, maar voelde al dat het ongelooflijk veel pijn deed. Ik wilde wel meedoen na de herstart, maar ik merkte na een paar ronden dat ik er niet normaal op kon staan."

Nadat haar enkel in het gips was gezet, meldde Schulting zich weer in Ahoy en sprak ze met Sportnieuws.nl:

Mixed relay

Vooraf was Nederland torenhoog favoriet voor de gouden medaille op de gemengde aflossing. De blessure van Schulting gooide uiteraard roet in het eten. Toen Xandra Velzeboer in de finale ook nog eens onderuit ging, was het helemaal gedaan voor Nederland. Een medaille bleek er niet in te zitten. De vrouwen pakten vervolgens wél het goud op hun aflossing.

Zware val Koreaanse

De kwartfinale van de 1000 meter met Schulting en de zusjes Velzeboer liep eerder op de dag al op een drama uit voor Jiwon Park. De Zuid-Koreaanse belandde hard in de kussens en moest met een brancard worden afgevoerd. Ze schreeuwde het uit van de pijn aan haar rechterbeen.

Uitslagen WK shorttrack 2024 | Goud en twee keer zilver voor Nederland

17 maart 2024, 17:00

Het seizoen zit er voor de langebaanschaatsers al een week op, maar dat betekende niet dat het schaatsseizoen voorbij was. De shorttrackers reden dit weekend namelijk hun WK en ze deden dat in Nederland. Het verliep bepaald niet zoals verwacht, maar kende een prachtige ontknoping.

Michelle Velzeboer

Michelle Velzeboer, die ook ten val kwam, kreeg de schuld en werd gediskwalificeerd. De drie overgebleven deelneemsters deden het vervolgens in de opnieuw gestarte race rustig aan tot de slotfase aanbrak. Velzeboer en Schulting gaven gas en plaatsten zich zo simpel voor de halve finales. Michelle Velzeboer zat ondertussen in tranen naast de baan.

"Balen", zei Michelle Velzeboer na afloop bij de NOS. "Dat ik nu weer eindig met een val en een penalty, ik had het echt heel graag beter willen doen. Ik weet zo goed wat er gebeurde. Ik heb de penalty gekregen. Ik heb haar niet expres afgeblokt, het was denk ik een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ik vind het heel erg voor haar en hoop dat alles goed gaat."

Jiwon Park schreeuwt het uit van de pijn. © AP.

Xandra Velzeboer

Xandra Velzeboer lag in de halve finale lange tijd op koers voor een finaleplek. In het spoor van Schulting leek ze op de tweede plek af te stevenen. In de laatste bocht kwam Gilli Kim echter onderdoor en de Zuid-Koreaanse duwde haar schaats net iets eerder over de streep.

Eerdere teleurstelling

De 500 meter en de 1500 meter liepen voor Schulting uit op een enorme teleurstelling. Op de kortste afstand werd ze gediskwalificeerd, op de langst ging ze onderuit. De Friezin toonde zich schuldbewust: "Dat was eigenlijk dom."

Jens van 't Wout

Ook bij de mannen was er spektakel in de kwartfinales van de 1000 meter. Daar zorgde Jens van 't Wout voor. De Larenaar leek onderuit te gaan, maar bleef op wonderbaarlijke wijze overeind. Vervolgens wist hij zich dankzij een tweede plek ook nog voor de halve finale te plaatsen. Itzhak de Laat redde het niet in zijn kwartfinale en werd uitgeschakeld.

In de halve finale ging het ook voor Van 't Wout alsnog mis. Dit keer kon hij een valpartij net niet meer voorkomen en zo was zijn kans op een medaille verkeken.

Mixed relay

Eerder op zondag plaatste Nederland zich op de mixed relay al overtuigend voor de finale. Zowel de kwartfinale als de halve finale werd gewonnen.