Wout van Aert legt Mathieu van der Poel zijn wil op in Koksijde
i

AFP

Wout van Aert legt Mathieu van der Poel zijn wil op in Koksijde

Eimert Pruis • 17:55, 05-01-2023 / Laatste Update: 22:38, 11-12-2023

Mathieu van der Poel heeft bij de Duinencross in Koksijde zijn meerdere moeten erkennen in Wout van Aert. De Belg was in de zandwedstrijd aan de Belgische kust duidelijk te sterk voor de Nederlander, die na afloop te kennen gaf dat hij last had van zijn rug. Het verschil was liefst 1 minuut en 38 seconden. De Belg Laurens Sweeck werd 3e.

Van Aert revancheerde zich voor de wedstrijd van 2 dagen geleden in Herentals, waar hij in de slotronde te maken kreeg met materiaalpech. Van der Poel won daar, maar vierde de zege ingetogen.

Sterk begin

In Koksijde begon Van der Poel goed, maar Van Aert kwam sterk terug. Al in de 5e ronde was het onderlinge duel beslist en schudde Van der Poel zijn hoofd. Hij reed de wedstrijd op karakter uit, maar de race werd geen moment spannend meer.

'Klote'

"Ik had erg veel last van mijn rug, dus dat was wel klote", zei Van der Poel (27) na de wedstrijd. "Ik voelde het al vrij snel. Het was wel jammer, want ik had hiernaar uitgekeken. Dit was een van de wedstrijden die ik had aangestipt. Maar ik kon op een gegeven moment de ene voet bijna niet meer voor de andere zetten. Ik heb niet kunnen afzien vandaag en dat baart me wel een beetje zorgen. Het is nu een kwestie van goed losmaken morgen."

5-3

Van Aert (28) bracht de onderlinge balans dit seizoen op 5-3 in zijn voordeel. Hij schreef de zandwedstrijd voor het eerst sinds 2014 op zijn naam. "Ik denk dat ik niet als beste door het zand rij, maar met mijn vorm zit het wel gewoon goed", zei de Belg.

'Ik was gebrand op de overwinning'

"Het is mooi om zo te winnen, zeker omdat ik me erg sterk voelde vandaag. In de 2e helft van de race heb ik laten zien dat het met mijn vorm erg goed gesteld is. Ik was wel gebrand op de overwinning vandaag, want ik heb lang niet in Koksijde gereden, door blessures en omdat de kalender het niet toeliet."

Zonhoven

Zondag staat in Zonhoven een wereldbekerwedstrijd op het programma. Van der Poel en Van Aert nemen het daar weer tegen elkaar op. Begin februari is in Hoogerheide het WK.