🎥 | Chaos bij einde 1e etappe San Juan: Evenepoel bijna in botsing, Jakobsen op verkeerde weghelft

Jeroen Rooseboom • 11:18, 23-01-2023

Remco Evenepoel heeft de organisatie van de Ronde van San Juan bekritiseerd. Volgens de Belgische wereldkampioen was het parcours in de finale van de 1e etappe te gevaarlijk. Zijn Nederlandse ploeggenoot Fabio Jakobsen kwam aan de verkeerde kant van de weg te rijden en kon daardoor niet meesprinten om de winst.

"Het was hectisch en gevaarlijk. Ik reed volgens mij bijna op een vrouw", zei Evenepoel bij Sporza. De 22-jarige Belg van Soudal - Quick-Step zou de sprint aantrekken voor Europees kampioen Jakobsen, maar ze raakten elkaar kwijt toen de weg zich in 2en splitste. Op de splitsing stonden enkele toeschouwers in plaats van de gebruikelijke seingevers. De Nederlander ging de verkeerde kant op en was daardoor al voor de massasprint begon kansloos voor de winst.

Onaanvaardbaar

"Het zou niet mogen dat er op 1,2 kilometer van de finish nog zo’n open stuk is waarbij je niet weet waar je moet rijden en waar mensen nog oversteken", aldus Evenepoel. "Jammer, want we waren perfect op de afspraak en Fabio kon niet sprinten door miscommunicatie over links of rechts. Het was misschien wel een onaanvaardbare slotkilometer."

De Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe) won de 1e etappe van de Argentijnse koers, nadat hij was gelanceerd door ploeggenoot Danny van Poppel die zelf als 4e finishte.