Creatief! Leidse voetbalvrouwen willen Kikkerpolder-derby door laten gaan als demonstratie

1 december 2021

ANP

De voetbalsters van LSVV willen graag dat de Kikkerpolder-derby, zo heet de clash tegen vrouwen 1 van Lugdunum, doorgaat. De wedstrijd staat alleen gepland om 16.30 uur en de overheid wil dat iedereen om 17.00 uur stopt met sporten. Dus was LSVV creatief: de wedstrijd is een demonstratie!


Trainer Wietse Jelles heeft het bij Sleutelstad over een studentikoze grap met een zeer serieuze ondertoon. "De betoging wordt afgekondigd door een in het zwart geklede coördinator", zo leest de aanvraag bij de politie. "De coördinator voert vocaal en met de fluit de boventoon. We verwachten dat een deel van de massa na de demonstratie niet tevreden zal zijn."

'Geen reden om dit te verbieden'
Jelles heeft de demonstratie zo officieel aangekondigd en de demonstratie duurt net zolang als de wedstrijd duurt. Burgmeester Lenferink kan de demonstratie alleen verbieden als er sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid of als hij wanordelijkheden verwacht. "Maar als ik naar de demonstratie kijk dan zie ik geen enkele reden voor de burgemeester om dit te verbieden."

Met deze creatieve en ludieke actie hopen de betrokken partijen dat er meer aandacht komt voor sporten in coronatijd. Onlangs vroeg de KNVB nog om de maatregel om niet te sporten te verplaatsen naar 20.00 uur. De coronamaatregelen worden deze week besproken in de Tweede Kamer.