Keepersproblemen bij Ajax: ‘Bernd Leno of Roman Bürki zijn interessante opties’

8 oktober 2021

Pro Shots

Bij Ajax zijn er flinke problemen onder de lat. Maarten Stekelenburg keept dit seizoen niet meer, André Onana zit nog even zijn dopingschorsing uit en wil niet verlengen, Remko Pasveer is (nog) niet altijd even betrouwbaar en Jay Gorter is te onervaren. Wat nu? "Ik zou het logisch vinden als Ajax verder gaat kijken", zegt Harm Zeinstra, oud-doelman van FC Emmen en SC Cambuur, tegenover Sportnieuws.nl.


Door: Bart van der Wijst

Of Stekelenburg (39) ooit nog gaat spelen? "Ik zou het hem heel erg gunnen. Maar gezien zijn leeftijd, aflopende contract bij Ajax en het feit dat hij al afscheid heeft genomen als international vrees ik dat hij zijn laatste wedstrijd al heeft gekeept", denkt Zeinstra, die tegenwoordig zijn eigen podcast heeft over doelmannen genaamd Showkeepers.

Hoe kwam Ajax in deze situatie terecht?
Stekelenburg kwam in februari onder de lat te staan bij Ajax nadat bekend werd dat Onana geschorst zou worden vanwege dopinggebruik. Die schorsing zou eigenlijk tot februari 2022 gelden, maar werd teruggedraaid naar november 2021. Ajax wilde afgelopen zomer daardoor verlengen met Onana, alleen beide kampen kwamen er niet uit tijdens de onderhandelingen. Nu lijkt de keeper gratis te vertrekken.

© Pro ShotsDus besloot Ajax in de zomer Pasveer (37) transfervrij naar Amsterdam te halen, mede doordat Kjell Scherpen vertrok. "Ik vond het een vreemde keuze van Ajax", aldus Zeinstra. "Volgens mij gingen ze er toen nog vanuit dat Onana bij zou tekenen en nu lijkt het erop alsof ze met de komst van Pasveer alleen aan de korte termijn hebben gedacht."

Duidelijkheid
Zeinstra hoopt eigenlijk maar 1 ding te zien van Ajax: duidelijkheid. "Als club wordt het wel eens tijd om een statement naar buiten te brengen", vindt hij. Er zijn volgens hem 2 keuzes: Onana mag vanaf november weer voor zijn kans gaan of hij keept niet meer omdat hij niet wil verlengen. "Nu staat de deur nog op een kier en is het nog steeds een issue. Als ik trainer van Ajax was zou ik nu echt wel een keer duidelijkheid willen."

Wie onder de lat bij Ajax?


Als Onana mag keepen van Ajax is de keuze makkelijk voor Zeinstra, dan staat de Kameroener in november weer onder de lat. "Omdat hij voorheen met kop en schouders boven de rest uitstak in de Eredivisie en ook Europees zijn mannetje stond", verklaart Zeinstra zijn keuze. "Al is het wel afwachten in welke vorm hij terugkeert."

Toch is er ook een nadeel als Onana weer gaat keepen, in januari en een deel van februari moet hij naar de Afrika Cup. Dan blijven Pasveer ("ik vind het verschil tussen hem en Stekelenburg niet heel erg groot") en Gorter ("hij doet het leuk, maar alleen nog laten zien in de KKD") over. "De vraag bij Pasveer is: ga je met hem de knock-outfase van een Europees toernooi in?"

In januari de transfermarkt op is ook een mogelijkheid. "Ik zou het logisch vinden als Ajax verder gaat kijken", stelt Zeinstra, die tevens als analist en scout werkt tegenwoordig. Dan kom je al gauw bij een reservedoelman uit, omdat clubs waarschijnlijk hun eerste keeper niet af willen staan. Toch heeft Zeinstra genoeg interessante voorbeelden.

Bernd Leno, Roman Bürki en Marwin Hitz
"Bijvoorbeeld een Bernd Leno van Arsenal, die nu 2e keuze is achter Aaron Ramsdale. Het zou voor hem, in welke constructie dan ook, interessant zijn om naar Ajax te gaan. Verder heb je bij Borussia Dortmund nog Roman Bürki en Marwin Hitz, die allebei Bundesliga- en Champions League-ervaring hebben en nu reserves zijn achter Gregor Kobel."

© Getty ImagesCillessen
Ook de naam van Jasper Cillessen werd de afgelopen dagen genoemd. "Hij past zeker in het profiel van Ajax. Hij is Nederlands, zou zich snel kunnen aanpassen en kent de club. De grote maar is echter of hij fit blijft om een rol van betekenis te spelen", besluit Zeinstra.