Dit is volgens Lionel Messi’s officiële statistiekenman zijn indrukwekkendste record

13 december 2022

Getty Images

Lionel Messi (35) blijft maar records breken. Zo zette hij laatst deze 2 records op zijn naam: 18 seizoenen na elkaar scoren in de Champions League en in die CL scoren tegen 39 clubs. Ook heeft hij nu meer veldgoals gemaakt (dus strafschoppen uitgezonderd) dan die ene Portugese superster. Maar wat is de waarde van zulke statisteken?


Daar sprak Sportnieuws.nl over met Ramon Min, de Messi van de Messi-statistieken. De sportjournalist beheert het account MessiStats, en dat is dan weer de 'official stat supplier for Messi.com'.

Ramon, we zien je nooit Messi's stats vergelijken met die van Cristiano Ronaldo. Waarom?
"Die statistiek over 'non-penalty goals' is volgens mij de wereld in geholpen door een account dat alles wat Messi presteert, afzet tegen Cristiano Ronaldo. Daarin zoeken ze allerlei manieren om ze met elkaar te vergelijken."

"Dat een speler vaker niet uit een penalty scoort dan een ander zegt op zich niet zoveel. Je moet dan bekijken in welke wedstrijd dat gebeurde, tegen wie. Het is meer een frivool feitje dan iets wereldschokkends. Een penalty kan moeilijker zijn dan een simpele intikker aan het einde van een aanval. In mijn ogen heeft een penalty niet minder waarde dan een veldgoal."

"Ook zou ik niet weten waarom ik per se zou moeten kiezen tussen de een of ander, tussen Messi of Ronaldo. Maar ik snap wel dat andere accounts wat scherper zijn op die rivaliteit, dat levert veel discussie op. Dan scoor je wellicht sneller met een berichtje."

Wat vind je de indrukwekkendste Messi-stat?
"Dan schiet het jaar 2012 me te binnen (check hier de stats). Hij maakte 91 doelpunten voor Barcelona en Argentinië. Een jaar lang zo constant presteren, dat is iets wat we niet snel meer gaan zien, denk ik. Al doet ene Haaland nu erg zijn best om in de buurt te komen. Messi's 2e productiefste jaar ooit was 2010, met 60 stuks, en dat is ook al een gigantisch aantal, wat aangeeft hoe uitzonderlijk 2012 was."

"Elke week was het kassa, en dan niet 1 keer, maar vaak 2 keer, of een hattrick met een assist erbovenop. Het was ook een geweldige periode waarin Barcelona straalde, waarin trainer Pep Guardiola zijn gouden formule had gevonden en Messi fit bleef. Het team gunde hem die glansrol. Al die factoren moeten samenkomen. Ik kan me amper voorstellen dat er een speler komt die dat aantal neerzet."

Kylian Mbappé (23 jaar) scoort ook al jarenlang een hoop, maar dan vooral in Ligue 1. Schaal je dat anders in?
"Je kunt het op diverse manieren duiden. Is een penalty tegen Osasuna minder waard dan eentje tegen Atlético Madrid? Ook dan heb je te maken met toevalligheden. Atléti kan in die match zijn 2 beste verdedigers missen. Osasuna draait misschien wel een heel sterk seizoen. Het blijft goochelen met perspectieven en verhoudingen."

"En anderzijds: als het zo'n eitje is om te scoren tegen mindere tegenstanders, waarom doet dan niet iedereen dat? Haaland maakte er in mei 2019 9 tegen Honduras. Als je veel scoort, dan heb je een bepaalde kwaliteit, of het nou tegen topploegen of staartploegen is."

Over kwaliteit gesproken: welke goal van Messi zou je kiezen als ultiem voorbeeld van zijn genialiteit?
"Laatst zag ik dat doelpunt voorbij komen uit 2012, tijdens een oefeninterland tussen Brazilië en Argentinië in de Verenigde Staten. Het was een afstandsschot uit de volle loop. Daarmee kreeg hij het publiek op de banken. Het juichen erna was mooi, zo van: wat doe ik hier, wat overkomt mij nou? Je hebt spelers die maken vooral lelijke goals, met een paar uitschieters, maar bij Messi is het andersom. Zowat elk doelpunt heeft wel iets speciaals."

Bekijk de goal, vanaf 11.28 (tekst loopt verder na de video)
Je bent de 'official stat supplier' van de site Messi.com. Wat houdt dat precies in?
"Een paar jaar terug heb ik al mijn informatie in een database gegoten, met Laurens Valentin, de maker van Groningen Stats. Die database was een jaartje in de lucht, toen ik werd benaderd door het management van Messi. Ze zochten een partner die zijn website kon voorzien van de juiste statistieken. Er is een link tussen mijn database en Messi.com."

"Wat hen vooral aansprak is dat ik me puur op Messi richtte en niet tegen een andere speler of andere club was. Geen poespas eromheen, geen brandjes stichten. Ze zochten zo'n veilige en neutrale optie. Een keer heb ik brutaal om een kaartje gevraagd voor Barcelona tegen PSV, mijn club in Nederland. Ze legden keurig een ticket voor me klaar. Maar een diepere band dan dat is er ook weer niet."

Een paar jaar terug haalde LaLiga je account offline vanwege een lullig gif-plaatje van Messi, waarvoor je geen toestemming had. Je moest opnieuw beginnen. Wat was daarvan de impact?
"Er was een tijd dat ik elke Barcelona-wedstrijd van voren naar achteren keek en dan na afloop 2 uur bezig was, om alles te verwerken. Nu doe ik het hoogst noodzakelijke voor de database. Maar bij bijzondere momenten pak ik uit. De 1.000e wedstrijd van Messi komt eraan. Dan ga ik wat dingen uitzoeken en op een rij zetten."

"Er zit nu wel wat minder tijd in dan 5 a 10 jaar geleden. Dat 1e jaar van Messi bij Paris Saint-Germain vond ik wel taai om te volgen. Die wedstrijden zijn vaak een lange en taaie zit, ik moest wennen aan de Franse competitie. En gelijk wist ik weer waarom ik eigenlijk niet zo veel naar Ligue 1 kijk. Da's toch anders dan LaLiga of de Premier League."

Je levert ook statistieken aan Hockey.nl. Wie is qua boeiende stats de Messi van de hockey?
"In het hockey is het wat lastiger om goede statistieken te vinden. Een speler die erbovenuit steekt is Jeroen Hertzberger van HC Rotterdam. Hij is eerder de Cristiano Ronaldo van de hoofdklasse. Hij is net de nummer 2 aller tijden geworden op de lijst met topscorers. Hij heeft er 311 gemaakt in de hoofdklasse. Hij is altijd fit, zelden geblesseerd, haalt altijd een hoog niveau, is constant qua productie."

Hertzberger is 36, Messi is 35. Het einde nadert wel voor hen. Hoe verwacht je dat Messi afsluit?
"Ik vraag me af of een terugkeer naar Barcelona nog gaat gebeuren. Misschien sluit hij af in Argentinië, misschien stopt hij er ineens mee na het WK, of is hij zo'n liefhebber dat hij nog 2 jaar doorgaat. Ik ken hem niet goed genoeg om dat in te kunnen schatten."