Reken en puzzel mee: dit wordt de tegenstander van Oranje in de achtste finale

22 juni 2021

Getty Images
tegenstander-nederland-achtste-finale-welk-land

Raar maar waar: vanavond (dinsdag 22 juni) kan al - zo goed als - duidelijk zijn tegen welk land het Nederlands elftal speelt in de achtste finale van het EK voetbal. En dat terwijl er in 2 poules dan nog geen beslissing is. Het rekenen en puzzelen blijft in ieder geval nog ruim 30 uur leuk, maar wij doen alvast een poging om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen.


Nederland speelt zondag 27 juni om 18.00 uur in Boedapest tegen een beste nummer 3 uit groep D, E of F. Zoveel is zeker. Maar welk land wordt het dan precies? Hieronder een simpel scenario dat vanavond al bijna zeker kan zijn.

Nederland tegen 3F?
Als Kroatië-Schotland een gelijkspel wordt, speelt het Nederlands elftal sowieso tegen de nummer 3 uit Groep F (Frankrijk, Duitsland, Portugal of Hongarije). Hierbij gaan we ervan uit dat groep F sowieso een 'beste nummer 3' levert en dat is al vrij zeker.

De enige manier die ervoor zorgt dat groep F géén beste nummer 3 levert, is als Portugal met 4 goals of meer verliest van Frankrijk én Duitsland met 4 goals of meer verliest van Hongarije.

Het andere scenario: Kroatië-Schotland wordt niet gelijk


Maar nu komt het andere scenario: Kroatië en Schotland willen helemaal niet gelijkspelen, want dan liggen ze allebei uit het EK. De winnaar van Kroatië-Schotland gaat namelijk als nummer 3 door naar de achtste finale. Hoe dan ook! Dus ga er maar lekker voor zitten als het in dat duel vlak voor tijd nog gelijk staat, dan wordt het leip!

Dan ligt Finland eruit
Dus laten we ervan uitgaan dat Schotland OF Kroatië wint. Dan valt Finland sowieso af als beste nummer 3 en kunnen we poule B wegstrepen in het onderstaande rekenschema van de UEFA. Zwitserland (A) en Kroatië/Schotland (D) zijn dan al zeker van plaatsing voor de achtste finale.

Zoek maar mee in het schema hieronder: de beste nummers 3 komen dan sowieso uit A en D. Groep B ligt eruit. Dan blijven voor Nederland (groene kolom met WC) C, E en F over. Maar we gaan er dus vanuit dat F ook een beste nummer 3 levert (zie uitleg hierboven). Dus hoef je alleen te kijken naar de groepen C en E. Als je dus combinaties maakt met de letters A-D en F, hoef je verder alleen nog naar de vakjes met E en C erbij. Dan kom je bij de tegenstander van Oranje uit!

screenshot-schema-ek-nummer-3

Oekraïne of Groep E
In C weten we al wie dat is: Oekraïne. Dat land staat met 3 punten en een doelsaldo van -1 op de wipwap en is afhankelijk van wat er in groep E gebeurt. Oekraïne gaat alleen door als: Slowakije-Spanje NIET in een gelijkspel eindigt én Polen niet wint van Zweden. Want als Spanje eindigt op 3 punten, dan is hun doelsaldo (0) beter dan dat van Oekraïne (-1).

Komt de beste nummer 3 uit groep C in plaats van E? Dan speelt Nederland in de achtste finale tegen de beste nummer 3 uit Groep D (Schotland of Kroatië).

Komt de beste nummer 3 uit groep E in plaats van C? Dan speelt Nederland in de achtste finale tegen de beste nummer 3 uit Groep F (Frankrijk, Duitsland, Portugal of Hongarije).

Engeland of Tsjechië?
De beste nummer 3 uit groep D kán ook nog Engeland of Tsjechië worden, maar dat is zó vergezocht, dat we daar niet vanuit gaan.