Afscheid Lieke Martens bij Oranje Leeuwinnen eindigt in mineur
Lieke Martens beleeft tijdens Finland - Nederland haar laatste wedstrijd bij de Oranje Leeuwinnen. ©Pro Shots

19:53, 04-06-2024 / Laatste Update: 20:29, 04-06-2024

De Oranje Leeuwinnen hebben in de allerlaatste interland van Lieke Martens gelijkgespeeld tegen Finland. In Tampere eindigde het EK-kwalificatieduel in 1-1. Lineth Beerensteyn scoorde de Nederlandse treffer.

Victoria Pelova viel al vroeg uit bij de Oranje Leeuwinnen. Na tien minuten moest de aanvalster met een blessure naar de kant. Zij werd vervangen door Wieke Kaptein. In de zeventiende minuut was het raak voor Nederland. De Finse keeper schoot de bal klungelig tegen Lineth Beerensteyn aan, die vlak voor het doel raak kon schieten: 0-1.

Nederland hoopte tegen Finland aan het doelsaldo te werken, maar dat wilde niet echt. Ondanks dat de Leeuwinnen bovenaan staan in de poule, ging het de wedstrijd in met een doelsaldo van nul. Oranje begon de wedstrijd met zes punten, Italië en Noorwegen hadden er allebei vier en Finland stond op drie.

Wissels aan de kant van Oranje

Twintig minuten voor tijd deed bondscoach Andries Jonker een tweetal wissels. Renate Jansen ging eruit voor Marisa Olislagers, Daniëlle van de Donk verliet het veld voor Katja Snoeijs.

Ondanks die wissels werd het in de 77e minuut toch gelijk. Jutta Rantala - speelster van Leicester City - kon vanaf randje zestien uithalen en maakte zo de 1-1.

Kwalificatie voor het EK

De Oranje Leeuwinnen staan nog wel bovenaan in de poule, want het duel tussen Italië en Noorwegen eindigde gelijk. Beide landen komen op vijf punten.

De nummers één en twee uit de poule gaan rechtstreeks naar het EK, terwijl de nummers drie en vier naar de play-offs gaan. Nederland - dat nog één keer tegen Italië en Noorwegen speelt - heeft dus nog niks te vrezen.

Laatste wedstrijd Lieke Martens

Martens nam afgelopen week al afscheid van het Nederlandse publiek in haar laatste thuiswedstrijd. Tegen Finland werd het 1-0 en beleefde Martens een emotionele avond. In Finland wachtte haar laatste kunstje voor Nederland.