Ajax naar jeugdclub van Dusan Tadic voor tweede voorronde Europa League
Francesco Farioli, de nieuwe trainer van Ajax, weet bijna tegen wie hij het moet opnemen in de tweede voorronde van de Europa League. ©Getty Images

Ajax naar jeugdclub van Dusan Tadic voor tweede voorronde Europa League

13:07, 19-06-2024 / Laatste Update: 13:45, 19-06-2024

Ajax speelt in de tweede voorronde tegen het Servische Vojvodina. De ploeg van de nieuwe Italiaanse coach Francesco Farioli kreeg eerder al te horen dat het enkele grote namen ontliep in de kwalificatiefase voor de Europa League.

Ajax opent met een thuiswedstrijd tegen de Servische ploeg, op donderdag 25 juli. De return is op donderdag 1 augustus. Vojvodina werd afgelopen seizoen vierde in Servië en moet normaal gesproken een makkelijke prooi zijn voor Ajax.

Voormalig Ajax-aanvoerder Dusan Tadic begon zijn carrière bij Vojvodina. De aanvaller van Fenerbahçe speelde in de jeugd van de Servische club en bracht er vier seizoenen als profvoetballer door. Hij kwam tot 97 wedstrijden voor Vojvodina, waarin hij 27 keer scoorde.

'Topteams' ontlopen

Omdat Ajax een geplaatste status heeft, ontloopt het Braga, Trabzonspor, Molde FK, Sheriff Tiraspol, Rapid Wien, NK Rijeka, Cercle Brugge en NK Maribor. De club uit Amsterdam eindigde het afgelopen seizoen als vijfde in de Eredivisie en moet zich via twee voorronden en play-offs plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League, dat een nieuw format heeft gekregen.

Nieuw format Europa League

De nieuwe editie van de Europa League telt 36 deelnemers in een grote poule. Elk team speelt tegen acht verschillende tegenstanders, vier keer voor eigen publiek en viermaal op vreemde bodem. De beste acht ploegen van de ranglijst plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 spelen play-offs en de acht winnaars daarvan gaan vervolgens ook naar de achtste finales. Vanaf de achtste finales tot aan de finale blijft het gebruikelijke knock-outsysteem bestaan.

Ajax moet na de tweede voorronde nóg twee rondes (de derde voorronde en de play-offs) overleven om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Lukt dat niet, krijgen de Amsterdammers ook nog de kans om zich te plaatsen voor de Conference League.