AZ wint na penalty's thriller van Quick Boys en voorkomt nieuwe bekersensatie
AZ bedankt de fans na de moeizame overwinning / Pro Shots

00:17, 17-01-2024 / Laatste Update: 01:01, 17-01-2024

AZ is met heel veel pijn en moeite doorgedrongen tot de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. De Alkmaarders hadden het bijzonder lastig met het taaie Quick Boys. De amateurploeg perste er een verlenging én een strafschoppenserie uit, maar daarin was AZ de sterkste.

Na 90 minuten doldwaze minuten was het 2-2, na een nóg gekkere verlenging stond het 3-3. Dus moesten penalty's beslissen wie er doorging. AZ begon en miste, dus was er hoop bij Quick Boys. Maar de amateurs misten zelf ook twee strafschoppen en zo voorkwam Jens Odgaard de blamage.

Vreugdebier

De thuisploeg deed er alles aan om de amateurs in het zadel te helpen. Het spel was slordig en bij ieder balverlies werd er als een bejaarde terug gewandeld. Uiteindelijk kreeg AZ ook de deksel op de neus. Na een goede actie mocht linksback Nigel Nwankwo het halve veld oversteken. Toen Nwankwo in de gaten kreeg dat niemand hem aanviel, schoot hij de bal binnen.

Dat zorgde natuurlijk voor groot feest op de tribunes achter de goal waar Nwankwo scoorde. Daarbij viel er ook wat vreugdebier op het veld en dus volgde scheidsrechter Edwin van de Graaf de regeltjes en stuurde hij iedereen naar binnen. Terwijl de spelers in de kleedkamers waren, bleef het meegereisde Katwijk-publiek feest vieren.

Verlengen

Maar vrij snel nadat de wedstrijd weer werd hervat, de afkoelperiode duurde zo’n tien minuten, werd het stiller en stiller bij de uitfans. Dat kwam omdat AZ die korte onderbreking goed kon gebruiken. De eredivisionist scoorde in de 70ste en 72ste minuut waardoor het ineens 2-1 was. Dani de Wit en Ernest Poku maakten de goals.

Over en sluiten zou je denken, maar Quick Boys had andere plannen. Bij de allerlaatste corner van de wedstrijd ging zelfs de keeper mee en die zorgde voor voldoende afleiding. Leonard de Beste kopte raak en uiteraard explodeerde het uitvak. Daarbij kwam wéér bier op het veld, dus ging iedereen opnieuw naar binnen. Na een korte onderbreking werd besloten direct verder te gaan met de verlenging.

Nóg een comeback

Daarin leek Quick Boys moegestreden. Zeker nadat invaller Myron van Brederode de 3-2 maakte. Even later zorgde De Wit voor 4-2. Maar daar had Quick Boys mazzel. Voor de eerste keer was er een VAR bij een wedstrijd van ze en die greep in. Voorafgaand aan de treffer van De Wit stonden er wat spelers buitenspel.

Dus leefde Quick Boys nog en je raadt het al… de 3-3 viel ook nog. Sem van Duijn knalde binnen na wat geklungel achterin bij AZ. Dat was meteen ook de laatste actie van de 19-jarige Van Duijn, die met kramp gewisseld werd. Dit keer kwam AZ niet goed weg in de verlenging, net als een ronde eerder tegen HHC, dus kwamen er penalty’s.

Penalty's

Nadat De Wit miste, zette Danny van den Meiracker Quick Boys op voorsprong. Toch verloor de amateurploeg vooral van zichzelf in de strafschoppenserie. Bram Franken en Levi van Duijn schoten naast en over. AZ was na de misser van De Wit foutloos en gaat daardoor zaterdag in de koker voor de loting.