Chaos bij Ajax: club schorst algemeen directeur Alex Kroes vanwege aanwijzingen voor strafbaar handelen
Alex Kroes © Getty Images

Chaos bij Ajax: club schorst algemeen directeur Alex Kroes vanwege aanwijzingen voor strafbaar handelen

08:51, 02-04-2024 / Laatste Update: 12:39, 02-04-2024

Ajax heeft algemeen directeur Alex Kroes dinsdag per direct geschorst. De club heeft aanwijzingen dat hij aandelen heeft gekocht toen hij al wist dat hij aangesteld zou worden als directeur. Ajax geeft aan de samenwerking uiteindelijk volledig te willen beëindigen.

Kroes begon op 15 maart 2024 als algemeen directeur bij Ajax, maar het lijkt erop dat zijn periode er na ruim twee weken alweer op zit. Ajax geeft op de eigen website aan dat het besluit om Kroes te schorsen, is genomen door de Raad van Commissarissen.

Zij hebben vernomen dat hij een week voordat naar buiten kwam dat hij benoemd zou gaan worden als directeur 17.000 aandelen van de club heeft gekocht. Na het inwinnen van juridisch advies blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee heeft gehandeld met voorkennis. Dat is een strafbaar feit.

Reactie RvC-voorzitter Michael van Praag

Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen, reageert op de clubwebsite op het besluit: "Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap."

Daardoor was er geen andere beslissing mogelijk: "Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft. Na zorgvuldige beraadslaging is de RvC dus tot de conclusie gekomen dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is."

De club gaat op korte termijn een speciale vergadering houden met de aandeelhouders om hun mening te horen over de zaak. De RvC zal daarna een beslissing nemen of Kroes daadwerkelijk ontslagen wordt.

Ajax was op de hoogte

Kroes beweerde in zijn reactie op de schorsing dat de club op de hoogte was van zijn laatste aankoop van de aandelen. Het is in ieder geval dat duidelijk dat Ajax wist van het feit dat Kroes in totaal 42.500 aandelen van de club bezat voor zijn aantreden. Dat bleek namelijk uit de agenda voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Ajax wist van het totale aantal aandelen van Kroes. © Ajax / Agenda en Toelichting AVA

Het lijkt er echter vooral om te draaien of de club wel of niet op de hoogte was van het moment van de aankoop van dat laatste gedeelte. Volgens Kroes heeft hij de club op de hoogte gesteld, terwijl Ajax dat tegenspreekt.

Het waren twee mooie weken

Om de aanstelling van Kroes was al lange tijd veel te doen. Hij was eerst namelijk werkzaam bij AZ en door voorwaarden in zijn contract moest Ajax negen maanden wachten tot hij aan de slag mocht bij de club. In augustus 2023 werd al bekend dat Kroes de nieuwe directeur moest worden, maar hij begon pas op 15 maart 2024.

Kroes stond een megaklus te wachten na een dramatische periode voor Ajax, waarin zowel trainer Maurice Steijn als technisch directeur Sven Mislintat werden ontslagen vanwege de sportieve prestaties. Voor de nieuwe algemeen directeur lag er een bijzondere rol weggelegd deze zomer, maar het lijkt erop dat hij na ruim twee weken alweer kan vertrekken.

Dit zijn de opties van Ajax als nieuwe hoofdtrainer na het vertrek van John van 't Schip

28 maart 2024, 14:40

De kogel is definitief door de kerk. John van 't Schip gaat na dit seizoen vertrekken bij Ajax als hoofdtrainer. De 60-jarige trainer was sinds oktober eindverantwoordelijke na het ontslag van Maurice Steijn en zal volgend seizoen niet meer voor de groep staan. Algemeen directeur Alex Kroes zal dus op zoek moeten naar een opvolger, maar wat zijn de opties?

Chaos in belangrijke periode

Het betekent dat Ajax zonder duidelijke bestuurder een belangrijke periode ingaat. De club kan zich niet nog een mislukte transferperiode veroorloven en moet daarnaast op zoek naar een trainer voor het nieuwe seizoen nadat bekend werd dat John van 't Schip stopt aan het eind van het seizoen. Die beslissingen zal de club dus zonder Kroes moeten nemen.