Dit is waarom het doelpunt van Xavi Simons tegen Frankrijk werd afgekeurd
Xavi Simons vraagt zich af waarom zijn doelpunt is afgekeurd. © Getty Images

22:48, 21-06-2024 / Laatste Update: 23:37, 21-06-2024

Het was groot feest bij het Nederlands elftal toen Xavi Simons de 1-0 leek te maken op het EK tegen Frankrijk. De Engelse grensrechter gooide echter roet in het eten door de vlag de lucht in te steken voor buitenspel. Scheidsrechter Anthony Taylor had minutenlang contact met de VAR en besloot dat het doelpunt inderdaad niet telde. Maar waarom werd het doelpunt van Simons afgekeurd?

Na een redding van Memphis Depay kwam de bal via de Franse doelman Mike Maignan voor de voeten van Simons, die zich geen moment bedacht een doeltreffend uithaalde. Het feest barstte op de tribune al los, maar toch werd de goal nog afgekeurd vanwege buitenspel. Dat had alles te maken met Denzel Dumfries, die de bal helemaal niet raakte. Hoe kan hij dan toch buitenspel staan?

Strijdvaardig Nederland blijft overeind tegen favoriet Frankrijk en doet goede zaken op EK

21 juni 2024, 22:54

Nederland en Frankrijk hebben op het EK voetbal de kraker om de koppositie in Groep D met een gelijkspel afgesloten en lijken beide zo goed als zeker van de volgende ronde. Na een uitstekende eerste helft bleef Oranje na rust dapper overeind. De ploeg van Ronald Koeman leek met de overwinning aan de haal te gaan, maar zag een treffer afgekeurd worden.

Hinderlijk buitenspel

De goal van Simons werd afgekeurd doordat Dumfries in de buurt van Maignan buitenspel stond. De Engelse arbitrage oordeelde dat de Franse doelman niet kon duiken door de aanwezigheid van Dumfries, die dus 'hinderlijk buitenspel' stond. Dat is volgens regel 11.2 uit het spelregelboek van de IFAB, het onafhankelijke orgaan dat over de spelregels gaat.

Volgens die regel staat een speler namelijk buitenspel als hij tussen de laatste verdediger en de keeper staat op het moment dat een teamgenoot de bal naar hem toespeelt. Dumfries raakte de bal dus niet, maar toch stond hij buitenspel volgens het spelregelboek: 'Een speler die buitenspel staat op het moment dat een teamgenoot de bal raakt, wordt bestraft als hij een tegenstander hindert om de bal te kunnen spelen.' De scheidsrechter en grensrechter zagen dat Maignan niet kon duiken door de aanwezigheid van Dumfries en keurden de goal dus af.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.