definitieve-selectie-spanje-ek-2024
Lamine Yamal, Alvaro Morata en Rodri. © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl
i

De definitieve selectie van Spanje op het EK.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Spanje

17:22, 07-06-2024 / Laatste Update: 13:45, 14-06-2024

Spanje heeft de definitieve selectie voor het EK bekendgemaakt. Marco Asensio, die al ontbrak in de voorselectie, is er definitief niet bij. Ook drie spelers die bondscoach Luis de la Fuente in een oefenduel tegen Andorra voorafgaand aan het EK nog in de basis liet starten, reizen niet mee af naar Duitsland.

Champions League-winnaars Dani Carvajal, Nacho en Joselu zitten wel bij de selectie. Carvajal werd man van de wedstrijd in de finale tegen Borussia Dortmund omdat hij de openingstreffer voor zijn rekening nam. Nacho mocht als aanvoerder de cup met de grote oren in ontvangst nemen en Joselu zorgde er met twee late treffers tegen Bayern München in de halve finales eigenhandig voor dat de Madrilenen überhaupt naar de finale mochten.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Italië

6 juni 2024, 18:29

Bondscoach Luciano Spalletti heeft een opvallende speler opgenomen in zijn EK-selectie. Het gaat om Nicolò Fagioli, die een groot deel van het afgelopen seizoen miste vanwege een gokschorsing. Ook is er een primeur voor Michael Folorunsho: hij wordt de eerste speler van Hellas Verona op een EK.

Marco Asensio ontbreekt

Opvallende afwezige is Marco Asensio. De Spanjaard met Nederlandse roots (wie kent het niet) heeft bijna veertig interlands achter zijn naam staan en was nog wel van de partij op de WK's van 2018 en 2022. In 2021 liet Luis Enrique hem echter al thuis voor het EK en onder diezelfde Enrique kon Asensio dit seizoen niet rekenen op een vaste basisplaats bij Paris Saint-Germain. Reden voor De la Fuente om de aanvallende speler niet op te nemen in de voorselectie. Logischerwijs ontbreekt Asensio ook op de definitieve lijst.

Afvallers

Wie wel in de voorselectie zaten, zijn Marcos Llorente, Pau Cubarsí en Aleix García. Llorente was er tijdens de laatste twee eindtoernooien nog wel bij, maar De la Fuente is duidelijk geen fan van de middenvelder van Atlético Madrid. De trainer nam Llorente nu pas voor het eerst op in de (voor)selectie en laat hem nu vallen bij de definitieve schifting.

Dat laatste geldt ook voor Cubarsí. De 17-jarige centrale verdediger was in de tweede seizoenshelft de revelatie van Barcelona en mocht in maart al debuteren in de nationale ploeg. Zijn basisplaats tegen Andorra was echter geen voorbode op een plekje in de EK-selectie. Ook Aleix Garcia, middenvelder van stuntploeg Girona, kan op vakantie.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Kroatië

6 juni 2024, 14:35

De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic heeft zijn selectie voor het EK voetbal bekendgemaakt. Ondanks het rampseizoen van Ajax selecteerde hij 'gewoon' Josip Sutalo en Borna Sosa, ook is er ruimte voor een Feyenoorder.

Poule des Doods

Op het EK kent Spanje een loodzware groepsfase, met Italië, Kroatië en Albanië. Italië is de regerend Europees kampioen, terwijl Kroatië op de afgelopen twee WK's de halve finale haalde.

Definitieve selectie Spanje voor EK 2024

Keepers
1. David Raya (Arsenal, ENG)
13. Alex Remiro (Real Sociedad, SPA)
23. Unai Simon (Athletic Bilbao, SPA)

Verdedigers
2. Dani Carvajal (Real Madrid, SPA)
3. Robin Le Normand (Real Sociedad, SPA)
4. Nacho Fernandez (Real Madrid, SPA)
5. Dani Vivian (Athletic Club, SPA)
12. Alex Grimaldo (Bayer Leverkusen, SPA)
14. Aymeric Laporte (Al-Nassr, SAU)
22. Jesus Navas (Sevilla, SPA)
24. Marc Cucurella (Chelsea, ENG)

Middenvelders
6. Mikel Merino (Real Sociedad, SPA)
8. Fabian Ruiz (Napoli, ITA)
15. Alex Baena (Villarreal, SPA)
16. Rodri (Manchester City, ENG)
18. Martin Zubimendi (Real Sociedad, SPA)
20. Pedri (Barcelona, SPA)
25. Fermin Lopez (Barcelona, SPA)

Aanvallers
7. Alvaro Morata (Atlético Madrid, SPA)
9. Joselu (Real Madrid, SPA)
10. Dani Olmo (RB Leipzig, DUI)
11. Ferran Torres (Barcelona, SPA)
17. Nico Williams (Athletic Club, SPA)
19. Lamine Yamal (Barcelona, SPA)
21. Mikel Oyarzabal (Real Sociedad, SPA)
26. Ayoze Perez (Betis, SPA)

Mis niets van Spanje op het EK voetbal

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Spanje, Oranje en alle andere deelnemende landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.