Geen Nederlandse clubs: dit zijn de Europese deelnemers bij het WK voor clubs 2025
PSV strijdt woensdag in Duitsland voor de laatste kans. © Pro Shots

Geen Nederlandse clubs: dit zijn de Europese deelnemers bij het WK voor clubs 2025

23:13, 17-04-2024

PSV was de laatste troef van Nederland om op het WK voor clubs in 2025 te zijn. Maar door de nederlaag tegen Borussia Dortmund in de Champions League (en daarmee de uitschakeling voor PSV), is die kans verkeken.

Het was ook nog wel een lange weg voor PSV om het WK voor clubs te halen, want de Eindhovenaren hadden het hele toernooi moeten winnen. Dat was natuurlijk geen makkelijke opgave aangezien clubs als Real Madrid, Manchester City en Paris Saint-Germain nog altijd in het toernooi zitten.

Meedoen aan het WK zou naar verluidt een bedrag van rond de vijftig miljoen opleveren. Wat dat betreft dus een gemiste kans voor PSV.

Twaalf clubs uit Europa

Het WK voor clubs was jarenlang een klein toernooi tussen de kampioenen van elk continent, maar vanaf volgend jaar gaat de opzet op de schop. Het toernooi wordt in de zomer van 2025 georganiseerd en er doen in totaal 32 teams mee. Europa mag twaalf clubs sturen. De vier winnaars van de Champions League van de voorgaande drie seizoenen en de huidige jaargang doen mee. Ook de acht clubs die in die jaren het beste gepresteerd hebben in dat toernooi.

Elk land mag maximaal twee clubs afvaardigen. De enige uitzondering hierop is dat de winnaars van het miljardenbal altijd meedoen. Als er dus vier verschillende clubs uit hetzelfde land in achtereenvolgende jaren de 'cup met de grote oren' winnen, mogen ze dus alle vier meedoen.

Alle Europese clubs zeker

Chelsea, Real Madrid en Manchester City zijn al zeker van deelname doordat zij de Champions League hebben gewonnen. Ook de winnaar van dit seizoen plaatst zich. Als Real of City opnieuw het toernooi wint, dan gaan er negen clubs via de ranking naar het WK.

Naast de drie winnaars zijn ook Bayern München, PSG, Inter, Porto, Borussia Dortmund, Benfica en Juventus zeker van deelname. Juve kreeg eerder het goede nieuws nadat Napoli in de Champions League werd uitgeschakeld. Atlético Madrid mocht zich op dinsdag 16 april bij de deelnemers voegen, omdat Barcelona werd uitgeschakeld in de Champions League.

Het laatste ticket is in handen gekomen van Salzburg, door de uitschakeling van Arsenal in de Champions League.