Quincy Promes krijgt steun van Russische voetbalbaas: 'Ik geloof niet zo in de Nederlandse rechtsstaat'
Quincy Promes ©Getty Images

Quincy Promes krijgt steun van Russische voetbalbaas: 'Ik geloof niet zo in de Nederlandse rechtsstaat'

06:16, 12-03-2024 / Laatste Update: 12:12, 13-03-2024

De baas van de Russische voetbalbond RFU heeft in een interview gezegd dat hij weinig vertrouwen heeft in het Nederlandse rechtssysteem en dat wat hem betreft Quincy Promes helemaal niet zo schuldig hoeft te zijn als dat de rechters in Nederland hebben gezegd.

De Nederlandse voetballer is in Nederland veroordeeld voor twee dingen: handel in cocaïne en het neersteken van zijn neef. In totaal moet Promes negen jaar de cel in, maar hij ontloopt die straf zolang hij in Rusland blijft. Momenteel zit hij vast in Dubai, waar hij met zijn club Spartak Moskou op trainingskamp was. Toen hij terug naar Rusland wilde, werd hij tegengehouden op het vliegveld en vastgezet. Hij veroorzaakte in Dubai een ongeluk en vluchtte van de plek. Nederland hoopt ondertussen op uitlevering van Promes, maar die geniet vooralsnog van een soort vakantie, met zijn vriendin DreamDoll.

'Ze moeten een positief voorbeeld zijn'

De president van het Russische voetbal, Alexander Dyukov, vindt het maar niks hoe Promes het voetbal negatief in het nieuws brengt. "Van voetballers verwachten wij dat ze een positief voorbeeld zijn voor fans en jonge voetballers", zei hij onder andere tegen Sport Express. "De club (Spartak Moskou, red.) moet in deze kwestie zelf bepalen of het acceptabel is dat Promes bij het team hoort of niet."

Over de veroordelingen van Promes denkt Dyukov het zijne. "Dat juridische gedoe is nu van belang in deze zaak rond Promes. Over de veroordelingen in Nederland kan ik weinig zeggen. Ik geloof niet zo in de rechtspraak en de autoriteit van Nederland."

Niet spelen met strafblad

De baas van de Russische Premjer League had gezegd dat iemand met een strafblad niet in de hoogste competitie van het land mag spelen. Dyukov vindt dat ook, maar alleen als een voetballer in Rusland is veroordeeld. "Dan mag iemand niet spelen. Wat de buitenlandse rechtbanken betreft: daar kijk ik dus met scepsis naar. Elke zaak moet afzonderlijk worden bekeken."

Zelfs Rusland keert zich tegen Quincy Promes, maar treitert Nederland graag: 'Hij is een van ons'

6 maart 2024, 19:32

Quincy Promes is weer eens in opspraak geraakt en zoals wel vaker de laatste jaren komt dat niet door zijn prestaties op het veld. De voetballer werd in Nederland veroordeeld in twee rechtszaken, koos eieren voor zijn geld met een transfer naar Rusland en zit nu vast in Dubai vanwege het veroorzaken van een ongeluk. Sinds zijn arrestatie is er een ongekende soap losgebarsten.