Ronald Koeman legt opvallende keuze voor nieuwe rechterkant uit: 'Met hem kan je ook op het middenveld spelen'
Ronald Koeman / Getty Images

Ronald Koeman legt opvallende keuze voor nieuwe rechterkant uit: 'Met hem kan je ook op het middenveld spelen'

17:27, 25-06-2024 / Laatste Update: 17:34, 25-06-2024

"Met Lutsharel Geertruida kan je ook altijd nog op het middenveld spelen." Bondscoach Ronald Koeman legde in aanloop naar het laatste EK-groepsduel van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk de opvallende keuzes in zijn opstelling uit.

Geertruida staat tegen Oostenrijk als rechtsback opgesteld. Denzel Dumfries heeft een beetje last van zijn lies en Koeman neemt geen risico. "Natuurlijk had-ie normaal gewoon kunnen spelen, maar ik neem dat wel mee. Als je goede wissels hebt, kan je dit ook doen", doelt hij op het inbrengen van Geertruida.

Volg Nederland - Oostenrijk op het EK via ons liveblog.

Met de verdediger van Feyenoord kan hij sowieso meerdere kanten op. De rechtsback kan ook nog inschuiven op het middenveld, legt Koeman uit. "In mijn optiek is dit de beste opstelling voor deze wedstrijd", zegt Koeman, doelend op de hoge druk van Oostenrijk.

Uitleg over Joey Veerman

Om die reden keert ook Joey Veerman weer terug op het middenveld. Hij ontbrak tegen Frankrijk wegens de kwaliteiten van Antoine Griezmann. Maar tegen Oostenrijk is Veerman de man die de passes op de snelle Cody Gakpo en Donyell Malen moet geven. "Je hebt een tegenstander die vaak ook veel ruimte weggeeft. We hebben snelheid voorin. Dan is Joey een speler die in zijn passing belangrijk moet zijn."

En waar moeten die balletjes van Veerman dan naartoe? "Door de lucht op Cody aan de linkerkant, Memphis kan inzakken en de ruimte voor Donyell open gooien. Dat is iets wat je bespreekt, omdat zij zo hoog druk zetten." Dat is dan ook precies de reden dat Malen speelt. Hij heeft snelheid en moet dus klaarstaan voor de counter. De buitenspeler van Borussia Dortmund vervangt Jeremie Frimpong op rechtsbuiten. Ook Xavi Simons (voor Veerman, Tijjani Reijnders schuift door naar de 10-positie) moet het veld ruimen.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.