Als keeper van Sparta moet Benjamin van Leer ervoor zorgen dat er niks in gaat. Als ondernemer wil hij dat juist wel: hij verkoopt kant-en-klare maaltijden en wil met zijn creaties bijdragen aan een gezond voedingspatroon.
Toen hij nog keepte voor Roda JC woonde hij in z'n uppie in een flatje. Maar ga je een uur in de keuken staan als je in je uppie bent? De keuze van afhaalmaaltijden was reuze. Máár heel vet vaak, én prijzig. Dat kon dus niet. Vanaf die tijd borrelde bij Houtenaar Benjamin van Leer al de gedachte hoe mooi het zou zijn als hij Nederland zou voorzien van gezonde en lekkere maaltijden.
Keukenprins
"Ik ben geen keukenprins, maar hou wel van lekker eten. En was de bekende foodprepmaaltijd - rijst, broccoli en kip - op een gegeven moment zat. Maar wat kies je dan? Ik heb de aanleg om aan te komen als ik niet train en verzuim gezond te eten. Vanuit die gedachte is Happy Taste ontstaan."
Wat is zijn doelgroep? "Het is niet alleen nuttig voor sporters, maar ook voor mensen die weinig tijd hebben om te koken, of het niet leuk vinden om louter voor zichzelf een maaltijd te bereiden. Bij ons worden de maaltijden ’s morgens vers bereid en vervolgens op bestelling verspreid over Nederland. Ook ideaal voor hardwerkende expats, daar richten we ons ook op."
Netflix
Van Leer vond dat hij best genoeg tijd had om zijn plannen ook zelf uit te voeren. "Vaak ben ik na mijn training al om 14.00 uur thuis. Dan kan ik Netflix aanslingeren, maar daar was ik op een gegeven moment ook wel klaar mee." De spelers van Sparta hebben inmiddels al genoten van de maaltijden van Van Leers bedrijf, trainer Henk Fraser is vol lof over de Golden Paella.
Sambal
Hoe zorgt hij voor de juiste verhoudingen en bereidingswijze van zijn maaltijden? "Ik ben dan wel geen topkok, maar wel een fijnproever. Ik, als Molukker, ben opgegroeid in een eetcultuur. Bij ons thuis kun je altijd eten krijgen, hoe laat het ook is. Het enige is dat ik niet van pittig eten houd." Daar zit een anekdote aan vast: "Als ik stout was geweest, moest ik een eetlepel sambal nemen. Heet, heter of heetst, al naar gelang wat ik uitgevreten had."