Sven Botman negeerde advies artsen en nu is zijn kruisband gescheurd: 'Hij wilde doorgaan'
Een flinke domper voor verdediger Sven Botman © Getty Images

Sven Botman negeerde advies artsen en nu is zijn kruisband gescheurd: 'Hij wilde doorgaan'

11:55, 29-03-2024 / Laatste Update: 14:04, 29-03-2024

Sven Botman is geblesserd geraakt aan zijn voorste kruisband en staat lange tijd aan de kant. Hierdoor mist hij het EK van deze zomer. Newcastle United-trainer Eddie Howe laat nu weten dat dit ook deels aan de eigen keuze van de Nederlandse verdediger lag.

Tijdens de persconferentie van Newcastle na de interlandperiode besprak trainer Howe de blessure van Botman. "Zijn blessure is een complex verhaal. Aanvankelijk had hij een scheur in een deel van de kruisband. Het hele medische team adviseerde hem om een operatie te ondergaan, maar hij wilde doorgaan."

Waarschijnlijk is de blessure van Botman hierdoor alleen maar erger geworden. Waarom Botman eerder niet wilde opereren is onduidelijk.

Lange revalidatie

Volgens Newcastle United is hij geblesseerd geraakt tijdens de FA Cup-wedstrijd tegen Manchester City vorige week. Hij wordt snel geopereerd. Daarna begint Botman aan zijn lange revalidatie, die volgens Newcastle 'zes tot negen maanden' gaat duren.

Reactie Botman

De speler zelf in vanzelfsprekend erg teleurgesteld over de nieuwe blessure. Botman meldt via zijn club 'dat het maar moeilijk te accepteren is dat er een operatie aan te pas moet komen'. Ook bedankt hij iedereen voor de steun en de berichtjes die hij kreeg sinds het nieuws bekend werd.

Geen EK

De lange revalidatie betekent ook een streep door het EK. Het toernooi begint voor Nederland over zo'n drie maanden, namelijk op 16 juni. Botman miste de laatste interlandperiode met Oranje ook al door een blessure en lijkt zich nu al op komend seizoen te moeten richten.

Het Nederlands elftal is momenteel bij elkaar voor twee oefenwedstrijden, tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). Bondscoach Ronald Koeman selecteerde met Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Nathan Ake en Lutsharel Geertruida al vijf centrale verdedigers, terwijl ook Daley Blind daar eventueel kan staan.

Timber en Hato

Botman maakte zijn debuut voor Oranje nog niet en moet zijn eerste minuten in het Nederlands elftal dus nog flink wat uitstellen. Koeman heeft met Jurriën Timber en Jorrel Hato nog twee relevante opties die de selectie kunnen halen. Timber is net terug van een lange blessure bij Arsenal en traint weer mee. Hij zou fit genoeg kunnen zijn voor het EK komende zomer. Hato is nog altijd pas 18 jaar oud, maar speelde al zoveel wedstrijden voor Ajax, dat ook hij mee zou kunnen. Hij is nu geselecteerd voor Jong Oranje.