Tsjechië - Turkije ontaardt in 'Slag om Hamburg' na recordaantal kaarten op een EK
Tsjechië en Turkije pakten een recordaantal kaarten in een EK-wedstrijd: 18 keer geel en 2 keer rood. ©Getty Images

Tsjechië - Turkije ontaardt in 'Slag om Hamburg' na recordaantal kaarten op een EK

00:24, 27-06-2024 / Laatste Update: 00:42, 27-06-2024

Tsjechië - Turkije is woensdagavond ontaardt in een ordinaire schop- en vechtpartij. In de slotfase van het EK-duel, dat in een 2-1 zege voor Turkije eindigde, vielen nog talloze gele én rode kaarten. Het totale aantal kaarten brak een nieuw record.

Als je het hebt over grote wedstrijden op eindrondes met veel kaarten, dan heb je het al gauw over Nederland - Portugal. Tijdens de achtste finale op het WK in 2006 vielen er tussen beide landen liefst 16 gele en 4 rode kaarten te verdelen. Die wedstrijd werd omgedoopt tot 'Slag om Neurenberg', vernoemd naar het stadion waar het duel gespeeld werd. Zó heftig werd het bij Tsjechië - Turkije niet, maar het kwam wel flink in de buurt.

Vroege rode kaart

Het ging al vroeg mis bij Tsjechië, toen Antonin Barak in de elfde én twintigste minuut gele kaarten kreeg. De Tsjechische middenvelder moest er daardoor al snel met rood vanaf. Daarna werd het vuurtje steeds verder opgestookt. Met nog tien minuten te gaan stond de teller van scheidsrechter Istvan Kovacs uit Roemenië op acht extra gele kaarten. Een aantal van die kaarten was voor spelers buiten het veld.

'Slag om Hamburg'

Maar ná de tachtigste minuut ontaarde de wedstrijd in een nieuwe 'Slag'. Net als het WK van 2006 is ook dit duel in Duitsland en kunnen we het duel gerust omdopen tot 'Slag om Hamburg'. Want na die tien gele en een rode kaart, vielen er in de laatste minuten én na het laatste fluitsignaal nog acht gele én een rode kaart.

18 gele en 2 rode kaarten

De teller bij Tsjechië - Turkije eindigde daarmee op 18 gele en 2 rode kaarten. Een absurd aantal voor een wedstrijd die negentig minuten duurde.

Gele kaarten Tsjechië

Rode kaarten Tsjechië

Gele kaarten Turkije

11' Antonin Barak

20' Antonin Barak

31' Salih Ozcan

20' Antonin Barak

Na de wedstrijd Tomas Chory

37' Kenan Yildiz

34' Patrik Schick

49' Ismail Yuksek

84' Vitezslav Jaros

64' Mert Gunok

85' Lukas Cerv

66' Hakan Calhanoglu

90+1' Ladislav Krejci

68' Ugurcan Cakir

Na de wedstrijd Tomas Soucek

80' Mert Muldur

85' Samet Akaydin

90+5' Kaan Ayhan

90+5' Orkun Kökcu

Na de wedstrijd Arda Güler

Geschorst voor achtste finale

Bij Turkije zijn door al die kaarten een paar spelers geschorst voor de achtste finale tegen Oostenrijk: Samet Akaydin en aanvoerder Hakan Calhanoglu zijn er door hun gele kaarten niet bij. Tsjechië is uitgeschakeld op het EK, maar had als het doorging ook veel spelers moeten missen: Barak, Patrik Schick en Tomas Chory zouden allemaal de volgende EK-wedstrijd gemist hebben.

De vele gele kaarten bij Turkije (11 in totaal) betekenen ook dat veel spelers tegen Oostenrijk op scherp staan en een mogelijk kwartfinale met Nederland missen bij een gele prent.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.