UEFA slaat terug na kritiek over 'trage' hulp bij botsing Barnabas Varga: 'Alles ging volgens de procedures'
Aanvoerder Dominik Szoboszlai rent met de brancard richting zijn teamgenoot. © Getty Images

UEFA slaat terug na kritiek over 'trage' hulp bij botsing Barnabas Varga: 'Alles ging volgens de procedures'

16:56, 24-06-2024 / Laatste Update: 16:56, 24-06-2024

De UEFA heeft gereageerd op de kritiek rondom de botsing tussen de Hongaarse speler Barnabas Varga en de Schotse doelman Angus Gunn. Varga bleef roerloos liggen en vooral bij Hongarije vonden ze het maar lang duren voordat er hulp kwam.

"Alles is gedaan volgens de medische procedures", heeft de UEFA maandag laten weten aan het Duitse persbureau dpa. Het tempo van de hulpverleners zorgde voor een hoop kritiek, maar daar wil de voetbalbond niets van weten: "De samenwerking tussen de medische staf was professioneel en de speler heeft niet langer dan nodig hoeven wachten op zijn behandeling."

'Moeten er iets aan doen'

Varga kwam tijdens een vrije trap snoeihard in botsing met de Schotse keeper en leek direct bewusteloos te zijn. De spelers van Hongarije schreeuwden direct om medische hulp, maar de brancard kwam tot twee keer toe niet snel genoeg naar hun mening. Aanvoerder Dominik Szoboszlai vond het ook veel te lang duren en besloot om zelf maar de brancard te gaan brengen.

Szoboszlai vroeg zich na afloop dan ook hardop af of het allemaal niet wat sneller had gekund: "Ik heb geen idee wat het protocol is, maar ik denk dat het niet snel genoeg ging. We zagen dat het ernstig was. We moeten er iets aan doen. Iedereen weet dat seconden een verschil maken."

Goed nieuws

De Hongaarse bond kwam zondagavond na het duel met positief nieuws over de spits. Hij is buiten levensgevaar en bij kennis, maar heeft wel een aantal botbreuken in zijn gezicht opgelopen en zal dus onder het mes moeten.

Hongarije won het duel door een doelpunt in de allerlaatste minuut en eindigde daardoor als derde in de groep. Het moet nu dus afwachten of het tóch nog door mag naar de laatste zestien. Varga zal een eventueel duel in de achtste finales uiteraard aan zich voorbij laten gaan.

Alles over het EK

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.