Video | Van links... Nederlandse fans zetten ook München al vroeg op z'n kop met Oranjemars
De oranjemars is ook in München aangekomen en zorgt voor veel sfeer. ©ANP

Video | Van links... Nederlandse fans zetten ook München al vroeg op z'n kop met Oranjemars

12:28, 02-07-2024 / Laatste Update: 12:57, 02-07-2024

De Nederlandse fans veroveren de harten van heel Europa met de Oranjemars. Na drie fantastische optochten in Leipzig, Hamburg en Berlijn moet nu ook München aan de enorme oranjestoet geloven.

De smaakmaker is keer op keer het nummer 'Links Rechts' van Snollebollekes. De hossende menigte gaat op de maat van de muziek eerst naar links, en dan naar rechts. In het buitenland komt dat nummer nu zelfs ook omhoog in de hitlijsten.

Om 12:00 uur begon de Oranjemars al in München, in aanloop naar het duel van Nederland tegen Roemenië. De wedstrijd in de achtste finale van het EK voetbal staat dinsdag pas om 18:00 uur gepland. Locatie is het stadion van Bayern München, de Allianz Arena. Maar daar gaat de optocht - die een uur duurt - niet naartoe.

Normaal gesproken lopen fans van het Nederlands elftal dit EK vanuit het centrum van de speelstad naar het stadion. Dat gebeurde in Hamburg, Leipzig en Berlijn. In München was dat door de grote afstand niet mogelijk. Voetbalbond KNVB regelde daarom een alternatieve optocht.

Naar schatting zijn dinsdag tussen de 10.000 en 15.000 Nederlandse voetbalfans in München aanwezig. Minimaal 7000 van hen hebben een kaartje voor de achtste finale tussen het Nederlands elftal en Roemenië in de Allianz Arena.

Dossier Oranje: lees hier alles terug over de gewonnen wedstrijd tegen Roemenië

2 juli 2024, 21:01

Het Nederlands elftal heeft in de kwartfinale van het EK afgerekend met Roemenië. Het bleef lang spannend in München, maar na de goede invalbeurt van Donyell Malen kwam de overwinning niet meer in gevaar. In de eerste helft opende Cody Gakpo de rekening met een bekeken knal bij de eerste paal. Vervolgens was Gakpo belangrijk het eerste doelpunt van Malen. In de blessuretijd bekroonde Malen een goede wedstrijd van Oranje met de 3-0.

Nederland - Roemenië

De winnaar van het duel tussen Nederland en Roemenië plaatst zich voor de kwartfinale van aankomende zaterdag, om 21:00 uur. Tegenstander in die wedstrijd wordt Oostenrijk of Turkije. Zij vechten deze dinsdag om 21:00 uur uit wie naar de kwartfinale van het EK gaat.

Oranje lijkt weer met Denzel Dumfries te starten aan het duel met Roemenië. De rechtsback was tegen Oostenrijk (3-2 nederlaag) niet helemaal okselfris, maar is er na een week rust weer helemaal bij. Rechtsvoorin moet bondscoach Ronald Koeman een keuze maken tussen Donyell Malen, Jeremie Frimpong en eventueel Xavi Simons, maar het lijkt erop dat hij laatstgenoemde als nummer tien posteert.

Opstelling Nederlands elftal tegen Roemenië: Ronald Koeman voert drie wissels door

2 juli 2024, 16:41

Nederland moet zich revancheren tegen Roemenië na het debacle tegen Oostenrijk. Alles wat goed ging vóór de wedstrijd tegen Oostenrijk, ging tegen de heren van Ralf Rangnick fout. Ronald Koeman zal tegen Roemenië terugvallen op betere tijden en voor een compact team zorgen. Hij wijzigt zijn formatie op drie plekken ten opzichte van de nederlaag tegen Oostenrijk.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.