Belgische sprinters ruziën opnieuw in de Tour: Wout van Aert woedend op gestrafte Jasper Philipsen
Wout van Aert. © Getty Images

Belgische sprinters ruziën opnieuw in de Tour: Wout van Aert woedend op gestrafte Jasper Philipsen

19:16, 04-07-2024

Dylan Groenewegen zorgde donderdag voor een groot Nederlands feestje door de zesde etappe van de Tour de France te winnen. Bij onze zuiderburen was de stemming daarentegen een stuk minder. Groenewegen versloeg met een miniem verschil Jasper Philipsen, maar de Belg werd uiteindelijk teruggezet. Hij sloot landgenoot Wout van Aert in tijdens de sprint en die was daar woedend over na afloop. Dat was niet voor het eerst.

,,Ik werd opnieuw ingesloten door Philipsen", reageerde een woedende Van Aert na afloop bij Sporza. Opnieuw, want de twee hadden het vorig jaar in de Tour ook al aan de stok met elkaar na een sprint. Dat was de alleskunner, die een val maar net kon voorkomen, niet vergeten: "Het is een slechte gewoonte van hem. Hij ging naar de hekken en voelde me. Het is niet professioneel om de deur dicht te doen.”

Niet voor het eerst

In de Tour van vorig jaar hadden de twee ook al een momentje. Philipsen sprintte toen naar de winst in de derde etappe, maar zorgde er ook voor dat Van Aert niet voluit kon sprinten. Hij kreeg van de jury het voordeel van de twijfel en mocht zijn zege houden. Deze keer koos de jury er dus wel voor hem te straffen.

Van Aert vol onbegrip

Philipsen werd dus teruggezet en is in de rituitslag pas op plek 107 terug te vinden. Van Aert schoof op van plaats zeven naar zes, maar daar zal hij geen feest om vieren. De renner van Visma | Lease a Bike was vooral opgelucht dat hij niet ten val kwam, want het scheelde weinig: "Ik kon nog net remmen, maar sprintte wel bijna naast hem en dan snap ik niet dat je nog naar de hekken uitwijkt."

Dylan Groenewegen dankt 'Batman-bril' na zege in Tour de France: 'Ik zet m'n feestneus de hele avond op'

4 juli 2024, 17:52

Dylan Groenewegen voelde al de hele week dat hij snel genoeg was om een rit te winnen in de Tour de France en donderdag lukte hem dat dan ook. De Nederlands kampioen sprintte in het rood-wit-blauw naar de zege in de zesde etappe. Al moest hij wel de fotofinish even afwachten, want het verschil met Jasper Philipsen was heel klein. De zege betekende veel voor Groenewegen, die ook nog een bijzonder object dankte.

Van Aert maakt zich overigens niet alleen zorgen om de acties van Philipsen, maar ook om de capriolen van andere renners: "Je zag in de laatste kilometers weer de ene gekke toer na de andere. Als ze dat niet eens zwaar bestraffen, denkt iedereen dat alles mag. Dan wordt het een steeds groter probleem."

Tour de France 2024

De Ronde van Frankrijk is zaterdag 29 juni begonnen in Italië met een rit van Florence naar Rimini. Bekijk op onze speciale pagina over de Tour de France al het laatste nieuws, het volledige rittenschema en de rituitslag en standen in de overige klassementen en de lijst met alle deelnemers. Check ook het overzicht met het te winnen prijzengeld.