Snowboardcrosser Glenn de Blois knokte om de Spelen te halen: 'Soms 3 baantjes op 1 dag'
i

TeamNL

Snowboardcrosser Glenn de Blois knokte om de Spelen te halen: 'Soms 3 baantjes op 1 dag'

Eimert Pruis • 17:30, 09-02-2022 / Laatste Update: 13:25, 07-01-2024

Glenn de Blois is een no-nonsense snowboardcrosser. De 26-jarige Westlander heeft keihard geknokt om de Olympische Winterspelen te halen, maar geeft niets om alle 'extra's' van dit evenement. "Het is allemaal teveel glamour voor mij. Het is niet zo spannend hoor dat ik op de Spelen ben. Ik volg mijn hart in alles wat ik doe en het is echt iets alleen voor mij."

Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl leerde De Blois precies zo kennen in een lang gesprek. Geen schijnwerpers voor hem, geen gedoe. Niet gek doen, maar normaal doen. En hij snapt dus ook eigenlijk niet waarom Nederland zo veel van hem wil weten. Donderdag komt de snowboardcrosser in actie op de Olympische Winterspelen in Beijing. "En het is eigenlijk hartstikke zuur, dat ik er nu pas ben. De internationale eisen haal ik altijd makkelijk, maar de nationale eisen zijn echt belachelijk hoog. Anders hadden ze me 4 jaar geleden al gestuurd en had ik nu meer ervaring en veel meer kans op een medaille."

'De Olympische Spelen zijn teveel glamour voor mij'

Helder en hard

Duidelijk. De Blois neemt geen blad voor de mond. Hij heeft dan ook heel erg hard gewerkt om te komen waar hij nu staat. Hij moest wel, wilde hij zijn geliefde snowboardsport blijven uitoefenen. "Ik gaf geld alleen maar uit aan de sport. Ik moest klein beginnen en steeds kon er wat meer. Als ik wat beter presteerde, kwam er ook wat budget vrij en kon ik weer wat meer trainen en wedstrijden boarden."

Overal werken, alles was meegenomen

Wat deed De Blois dan zoal om zijn hoofd boven de sneeuw te houden? "Echt van alles. In de zomer bakte ik pizza's, hielp ik in een badkamerwinkel, plukte ik pepers en werkte ik op een basisschool. Elke keer dat ik kon werken, werkte ik. Soms wel 3 baantjes op een dag. Ja, ik ben echt een werker. Vanaf mijn 13e werk ik al, soms wat meer en soms wat minder. En dan moest ik nog stagelopen (op een surfschool) en mijn huiswerk maken. Werken moest ik wel en wil ik ook, zo zit ik in elkaar en ben ik opgevoed. Alleen, mijn sport gaat boven alles hè."

Zonder kruiwagen

Een echte selfmade-man. Hij heeft nooit gebruik kunnen maken van een kruiwagen. Van zijn verdiende centjes en met een klein budgetje betaalt hij tegenwoordig het reizen naar de wedstrijden, de trainingen en ook het personeel. 2 materiaalmannen, 2/3 trainers en een fysio, die moeten ook allemaal betaald worden. Gelukkig had hij voor het materiaal wat sponsors.

'Ik werk graag voor mijn sport'

"Gedurende het seizoen woon ik in Oostenrijk. Van daaruit ga ik van wedstrijd naar wedstrijd. China, Canada en mijn laatste reis voor de Spelen was naar Rusland. Kost allemaal veel geld ja, dat besef ik als geen ander. Maar ik doe het graag, ik werk graag en zeker voor mijn sport."

De Blois werkt aan zijn snowboard: 'Ik had soms wel 3 baantjes op een dag'

Hoop op jong bloed

Hij vindt het boardercross fantastisch en wil dat wel zo populair mogelijk maken in Nederland. Daarvoor treedt hij graag even uit de schaduw. "Het is zo gaaf dat het we nu hier op de Spelen zoveel snowboarders hebben, en op elke discipline is er een Nederlander. We staan er wel gewoon hè. Namens een land dat geen bergen heeft. Skiën en snowboarden is hartstikke populair in Nederland, maar dan als toerist en niet als wedstrijdsporter. Ik hoop dat het een beetje verandert. Misschien kan ik daaraan bijdragen. Het zou veel gaver zijn, dat als ik straks mijn carrière beëindig er jong bloed is dat mij opvolgt. Niet dat het boardercross ineens dood is."

'Nederland heeft niets met sneeuw'

Bijzonder, zo noemt De Blois het dat Nederland zoveel wintersporters afvaardigt. "Zeker als je kijkt naar die hoge eisen voor de Nederlandse snowboarders en skiërs. Andere landen sturen gewoon 4 atleten. Nederland wil alleen als er medaillekansen zijn. Dat snap ik ook wel aan de ene kant. Het blijven de Olympische Spelen, dat is niet zomaar iets. Dat maakt het nog bijzonderder dat we hier staan met alle wintersporters want laten we eerlijk zijn. Nederland heeft niets met sneeuw."

'Ik ga niet dik doen'

Behalve dan met Kerstmis, dan wil Nederland graag sneeuw. En natuurlijk als er plots een kans op een medaille is. Dan staan de Nederlanders er misschien wel speciaal voor op. "Ja het hoort erbij. Sommige mensen gaan van al die aandacht misschien naast de schoenen lopen, maar ik niet. Ik ga niet dik doen. Die mensen zie je het hele jaar niet en nu bij de Spelen kijken ze opeens naar je."

'Ik zal nooit naast mijn schoenen gaan lopen'

'50 procent kans dat ik win'

Maar als hij er even over nadenkt zou een olympische medaille wel heel speciaal zijn. "Ja echt heel speciaal. En de kans is toch wel 50 procent dat ik ga winnen. Of ik win, of ik win niet." Typisch De Blois, droger dan droog en altijd in voor een lolletje. "Ik blijf altijd mezelf. Of ik nou lekker aan het boarden ben, wakeboarden vind ik trouwens ook heel tof, of een beetje aan het rotzooien ben met vrienden in Nederland. Als ik er tijd voor heb maak ik tijd voor vrienden. Beetje prutsen en aan een boot bouwen bijvoorbeeld."

Als De Blois eenmaal vertelt over dingen waar hij een passie voor heeft dan praat hij honderduit, anderszins kan hij nogal kortaf zijn. "Zoals ik al zei, ik doe me niet anders voor dan ik ben. Dat zal ik hier bij de Spelen ook niet doen."

'Je herkent me vast wel'

En waar moeten we op gaan letten straks in de Chinese kunstsneeuw? "Ik heb een oranje jasje met donkerblauwe broek. Je ziet sowieso dat ik een Nederlander ben en ik ben de enige Nederlandse snowboardcrosser hè. Mijn start is vooral positief. Ik ben altijd als eerste weg. Maar zoals ik het hier inschat, wil je de start liever niet winnen. Want bij de eerste bochten zit zoveel slipstream, dan kan je bij het begin beter 2e of 3e liggen. Ik ga dan later wegtrekken, waardoor ik in de pack zit. Op het laatste gedeelte komt er dan meer vaart en dan ga je er voorbij. Dan hebben ze weinig kans om er later weer bij te zitten. Het waait er in ieder geval altijd en het is heel onvoorspelbaar."

'Ik wil eerst in de pack zitten, maar je herkent me wel aan mijn oranje jasje'

'Alléén dan ga ik uit mijn dak'

Er is een vlak gedeelte en ineens staat er een berg, zo omschrijft De Blois het snowboardcrossparcours. Hij ziet wel kansen maar blijft ook realistisch. "Ik wil top 8 neerzetten. Die ene dag het beste eruit halen, vooral het beste uit mezelf halen. Ik ben bezig met de race en wat ik waar moet doen. Ik ga niet nadenken over hoe ik moet winnen, want dan heb je al verloren. En als ik een goed resultaat heb neergezet, alléén dan, ja dan ga ik uit mijn dak."

De Blois heeft een lange weg achter de rug

Bijzonder is het dan eigenlijk toch wel dat De Blois op de Winterspelen staat. Veel mensen beseffen niet hoeveel een sporter en zeker De Blois heeft gedaan om te mogen vlammen op het grootste sportevenement ter wereld. De Blois deed dat met zijn grote steun en toeverlaat: zijn moeder.

'Toch extra bijzonder dat we hier nu staan'

"Ik heb altijd alles samen met mijn moeder gedaan. Het was echt mijn moeder en ik tegen de rest van de wereld. We hebben het heel zwaar gehad, maar zoveel overwonnen. We hebben samen besloten om alles voor mijn liefde voor het snowboardcrossen te geven. Het is daarom heel en heel bijzonder dat we dit samen hebben bereikt. We hebben het niet voor de wind gehad en hebben niets in onze schoot geworpen gekregen, maar we staan hier nu wel."

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen. Check daarnaast onze Olympische Spelen-pagina!

  • De laatste Spelen van shorttrackster Rianne de Vries en wéér is ze reserve
  • Snowboardster Michelle Dekker wil wereldreis maken
  • Adriana Jelínková wilde eigenlijk voor Oostenrijk skiën
  • Snowboarder Niek van der Velden is koffieliefhebber
  • Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans
  • Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen
  • Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'
  • Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing
  • Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?
  • Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'
  • Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing
  • Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken