Schaakrel gaat verder: omstreden Hans Niemann eist 100 miljoen dollar van onder meer Magnus Carlsen
i

ANP

Schaakrel gaat verder: omstreden Hans Niemann eist 100 miljoen dollar van onder meer Magnus Carlsen

Joris Kaper • 00:34, 21-10-2022 / Laatste Update: 20:24, 07-01-2024

Schaker Hans Niemann, die door onder meer wereldkampioen Magnus Carlsen van valsspelen wordt beschuldigd, spant een rechtszaak aan. Hij zegt dat hij wordt zwartgemaakt en er tegen hem wordt samengespannen. En hij eist geen kinderachtig bedrag: de grootmeester eist een 'bescheiden' 100 miljoen dollar schadevergoeding van onder meer Carlsen en de website Chess.com.

Volgens de nog maar 19-jarige Niemann gaan organisatoren van schaaktoernooien hem uit de weg sinds de schaakrel van vorige maand. "Dit is geen spelletje", laten zijn advocaten weten. "De verdediging heeft Niemanns leven kapot gemaakt, alleen maar omdat hij het talent, de toewijding en het lef had om de zogenaamde 'King of Chess' te verslaan. We houden de verdediging volledig aansprakelijk en zullen de waarheid aan het licht brengen", aldus de advocaten van de Amerikaan.

'Vals spel'

Onlangs kwam Niemann in het nieuws door op een toernooi te winnen van wereldkampioen Carlsen. Kort daarna staakte de Noorse grootmeester op een online-toernooi zijn partij tegen de Amerikaan al na 1 zet. Carlsen beschuldigde Niemann vervolgens van valsspelen.

Niemann had eerder wel toegegeven dat hij online 2 keer had valsgespeeld, toen hij 12 en 16 jaar oud was. De schaakwebsite Chess.com meldde na een onderzoek echter dat Niemann in meer dan 100 online-partijen illegale hulp zou hebben gekregen. Ook grootmeester Hikaru Nakamura zou Niemann bewust zwart hebben gemaakt en ook hij wordt nu aangeklaagd door het team van Niemann. De internationale schaakfederatie FIDE laat ondertussen onderzoek doen naar de beschuldigingen.